keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Saariselällä hiihtämässä

Varasin jo vuosi sitten víikon loman Holiday Club Saariselän mökkiin. Tarkoitus oli mennä omalla autolla yhdessä poikani kanssa. Olin varautunut siihen, että olen menomatkalla yötä edesmenneen vaimoni veljen luona Kajaanissa ja paluumatkalla yövyn vanhimman veljeni luona Kokkolassa. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, sillä minulle tuli yllättävä meno kesken varatun lomani.

Holiday Club Saariselkä

Varaus oli lauantaista seuraavaan lauantaihin. Nyt jouduin kuitenkin palaamaan jo tiistai-iltana. Koska Saariselän matka lyheni huomattavasti, päätin lähteä yksin matkaan. Lisäksi luovuin oman auton käytöstä ja tilasin lentoliput. Kalenterissani oli merkintä, että lähden Saariselälle perjantaina. Niinpä tilasin menomatkan lentolipun perjantaipäiväksi ja paluulipun seuraavaksi tiistaiksi. Vasta jälkeenpäin huomasin, että mökkivaraus alkoi vasta lauantaina. Sekaannus johtui siitä, että alun perin oli takoitus lähteä matkaan jo perjantaina ja yöpyä Kajaanissa.

En voinut muuttaa lentolippua, joten minun oli varattava yksi yö jostakin hotellista. Se onnistui kätevästi Booking.com- palvelun kautta.

Ensimmäinen päivä

Saavuin Saariselälle perjantaina puolen päivän jälkeen ja pääsin heti varattuun huoneeseni.

Tässä hotellissa olin ensimmäisen yön

Pääsin hiihtämän jo saapumispäivänäni. Hiihdin Kiilopään suuntaan, mutta palasin jo takaisin Savottakahvilan luota. Kilometrejä kertyi vain vähän yli 11.

Toinen päivä

Toisena päivänä ehdin vielä hiihtämään aamulla, kun jouduin luovuttamaan huoneen vasta klo 12.00. Lähdin taas hiihtämään Kiilopään suuntaan. Nyt kävin pari kilometriä Savottakahvilasta eteenpäin, mutta palasin takaisin, kun aikaa oli rajoitetusti. Savottakahvilan luota erkanin eri ladulle paluumatkalla.

Latujen risteys
Nyt hiihdin hieman pitemmän matkan kuin ensimmäisenä päivänä eli noin 14 km.
Iltapäivällä jouduin sitten odottelemaan pääsyä mökkiin.

Tämän mökin alakerrassa asuin yhdessä huoneistossa

Kolmas päivä

Kolmantena päivänä ei ollut sitten kiirettä mihinkään. Söin aamupalan ja lounaan, ennen kuin lähdin hiihtämään. Pääsin matkaan vasta iltapäivällä yhden aikaan. Suunittelin reitin etukäteen. Lähdin suorinta reittiä Kiilopäälle. Nyt minulla oli ensimmäinen tunturin ylitys. Hieman viima kävi, mutta se onnistui kuitenkin melko helposti. Poikkesin Suomen ladun majalle, jossa join pullakahvit. Sieltä jatkoin matkaa Luulammelle. Nyt oli vastassa jo toinen tunturin ylitys. Nousu meni melko helposti, mutta lasku oli jo paljon vaikeampaa. Syynä oli se, että kävi melkoinen viima ja lunta tuiskutti ladulle kinoksiksi. Selvisin kuitenkin kaatumatta alamäestä, kun vähän jarruttelin. Maasto muuttui melko helpoksi jo ennen Luulampea. Matka jatkui Luulammelta Rumakuruun.

Auringonlasku Rumakurussa
Tässä vaiheessa alkoi jo vähän pimenemään ja väsymyskin painoi hartioita. En lähtenyt enää ylittämään tunturia vaan valitsin helpomman reitin Saariselälle. Onneksi risteyskohdassa oli mies, jolta kysyin neuvoa. Hiihtelimme loppumatkan yhdessä Saariselälle. Nyt kilometrejä kertyi tälle päivälle 29.

Neljäs päivä

Neljäntenä päivänä valitsin taas lyhyemmän reitin. Tarkoitus oli käydä Kaunispäällä. En oikein tiennyt, miten pääsee lyhyintä reittiä Kaunispäälle, koska merkinnät olivat huonot. Niinpä lähdin hiihtämään Ski-Saariselän kautta Kaunispäälle. Viimeinen 3 kilometriä ennen huippua oli yhtä nousua ja tuntui todella pitkältä matkalta.

Tässä loivaa nousua minulle kohti Kaunispäätä
Kaunispään lähestyessä paljaalla rinteellä kävi viima ja lunta tuiskusi. Onneksi pääsin lopulta Huippu -ravintola-kahvilaan, jossa nautin kahvin ja ison munkin. Loppumatka Saariselälle oli jo helppoa laskuvoittoista matkaa. Hiihtomatkaa kertyi vähän yli 14 kilometriä tälle päivälle.

Huippu

Viides päivä

Viidentenä eli viimeisenä päivänä tein saman hiihtolenkin kuin toisena päivänä, mutta nyt myötäpäivään. Tarkoitukseni oli poiketa munkkikahveilla Savottakahvilassa. Siksi kiersin lenkin myötäpäivään, jotta loppumatka kahvilasta Saariselälle olisi lyhyempi kuin toisin päin kierrettäessä.
Kierrokselle kertyi matkaa 14 km.

Savottakahvila

Lämpötila oli hiihdon aika -12 - -14 astetta. Metsässä hiihtäessä ei tuntunut yhtään kylmältä, mutta tuntureiden laella oli kyllä melkoinen viima. Siksi olisi saanut olla hieman lämpimämpää. Vaikka loma jäi suunniteltua lyhyemmäksi, ehdin viiden päivän aikana hiihtämään yhteensä 83 km. Ihan riittävästi, kun tänä vuonna olin hiihtänyt alle sata kilometriä ennen Saariselän matkaa.

Millaisia kokemuksia lukijoilla on hiihtämisestä Saariselällä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti