keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Innostu Instagramista

Liityin Instagramiin vuonna 2012 ja ensimmäisen kuvani julkaisin 12.7.2012. Sen jälkeen oli yli vuoden tauko. Vasta vuonna 2014 aloin julkaista kuvia Instagramissa melko säännöllisesti, en kuitenkaan joka päivä. Tarinoita en ole vielä lisännyt yhtään.




Instagram-ohjelman ominaisuuksia

Aluksi pystyi julkaisemaan vain kuvia, mutta myöhemmin oli mahdollista julkaista myös lyhyitä, jatkuvasti toistettavia videon pätkiä. Ensimmäisen videoni julkaisin Instagramissa 14.6.2015.

Alun perin Instagramissa julkaistiin vain neliönmuotoisia kuvia, mutta vuonna 2015 tuli mahdolliseksi julkaista myös vaaka- tai pystykuvia. Minä julkaisin ensimmäsen vaakakuvan 5.9.2015.



Kuvia saattoi muokata mm. InstaSquare-ohjelmalla. Kuvankäsittelyn lisäksi tällä ohjelmalla kuva tallennetaan myös neliönmuotoisena. Nykyisin Instagramissa voi julkaista minkä muotoisia kuvia tahansa, eikä tarvita erikseen Instagram-julkaisemisen ohjelmia. Kuvat voi tarvittaessa muokata millä tahansa kuvankäsittelyohjelmalla.

Instagramia on kehitetty jatkuvasti ja syksystä 2016 lähtien siellä on voinut julkaista lyhyitä 5 sekunnin tarinoita, jotka koostuvat valokuvista ja/tai videoista. Useat henkilöt ovat julkaisseet vain yhden kuvan tarinan. Tarinat näkyvät seuraajille yhden vuorokauden ajan. Itse julkaisija näkee tarinat myös myöhemmin, jos hänellä on sellainen asetus päällä, että kuvat ja videot arkistoidaan. Tarinat voidaan jakaa myös Facebookiin.

Instagramia on mahdollista käyttää Apple-, Android- sekä Windows-kännyköillä ja -tableteilla. Windows-tietokoneiden Instagramilla on mahdollista vain katsella Instagramin postauksia, mutta ei lisätä sinne sisältöä. Kuva on kuitenkin mahdollista jakaa Instagramiin Windowsissa, jos on kirjautuneena Instagram-ohjelmaan.

Instagamiin rekisteröidytään sähköpostiosoitteella, käyttäjänimellä tai puhelinnumerolla. Salasana ja sukupuoli pitää myös antaa. Henkilön oikea nimi ei ole kuitenkaan pakollinen. Tiliin voi lisätä myös lyhyen kuvauksen itsestään. Kaksivaiheista todennusta voi myös käyttää. Se ei ole kuitenkaan pakollista. Sähköposti, puhelin ja sukupuoli ovat yksityisiä tietoja, joten muut kuin tilin omistaja eivät niitä näe.

Muiden käyttäjien julkaisuja voi seurata vapaasti, ellei Instagram-tili ole yksityinen. Yksityisen tilin seuraaminen edellyttää, että tilin omistaja on hyväksynyt seuraamispyynnön.

Postauksista voi tykätä ja kommentoida niitä. Käyttäjille voi lähettää yksityisiä pyyntöjä ja esim. yksityisiä viestejä, mikäli on nämä asetuksissa hyväksynyt. Asetuksissa voi myös määritellä, että alkuperäiset kuvat talletetaan kännykän muistiin.

Kuviin ja videoihin voi lisätä #aihetunnisteita eli hashtageja. Niiden avulla voi etsiä aiheeseen liittyviä julkaistuja postauksia. Joskus käyttäjätunnuksen yhteydessä näkee @-merkin. Se (esm. @tapsah) tarkoitaa sitä, että ko. henkilölle tulee ilmoitus tästä postauksesta, jossa hänet on mainittu. Sama käytäntö on myös esim. Facebookissa.

Käyttökokemuksia 

Julkaisen pääasiassa kuvia Instagramissa iPhone 7 Plus-kännykälläni, joka minulla on nykyisin. Vain muutaman videon olen lisännyt Instagramiin. Ennen kuvan julkaisemista saatan usein rajata kuvaa ja muokata valoa ja väriä jonkin verran kännykän kameran tai Instagramin kuvankäsittelyohjelmalla. Kun kännykkä on aina mukana, kuvan voi julkaista tarvittaessa heti Instagramissa valokuvan ottopaikalla.

Muutamat käyttäjät ovat keskittyneet tiettyyn aiheeseen esim. taiteeseen liittyviin kuviin tai ulko-ovien kuvaamiseen. Itse en ole rajannut pois mitään aiheita. Kuvaan sellaista, mikä minusta vaikuttaa mielenkiintoiselta. Aika paljon julkaisen ulkokuvia luonnosta, mutta myös sisäkuvia.

Instagramiin liittyminen on helppoa. Kun nykyisin melkein kaikilla on älykännykkä, jossa on kamera, kuvien ottaminen on helppoa. Ja kuvat voi julkaista myös helposti Instagramissa. Instagramissa julkaistun kuvan saa automaattisesti siirtymään myös Facebookiin ja Twitteriin, jos on asetuksissa määritellyt niin. Kannattaa siis kokeilla myös Instagramia.



Myös Enterillä on Instagram-tili. Instagram-palvelun logo löytyy Enterin verkkopalvelun etusivulta. Siirry siitä seuraamaan Enterin Instagram-tiliä, johon päivitetään kuvia yhdistyksen toiminnasta. Enterin suunnitelmisssa on myös Instagramiin liittyvä tapahtuma ensi kevään aikana.

Onko lukijoilla käyttökokemuksia Instagramista?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti