perjantai 12. lokakuuta 2018

Uuden älykelloni kokeilua

Minulla on kolme vuotta vanha Apple Watch-älykello. Kyllä se vielä toimii, mutta siihen ei saa enää käyttöjärjestelmäpäivityksiä. Apple julkaisi jo vuosi sitten sellaisen älykellon, jossa on eSIMin (elektroninen SIM) käyttömahdollisuus. Tänä syksynä siitä tuli vielä uusi malli Series 4. Sitä ei kuitenkaan myydä Suomessa, koska suomalaiset operaattorit eivät tue sitä ainakaan vielä. Ruotsista eSIM-kellon voisi kyllä ostaa,

Samsung julkaisi syyskuussa uuden älykellon Galaxy Watch, joka tuli myyntiin 28.9.2018. Siinä on myös eSIM eli sillä voidaan puhua ja vastaanottaa puheluja itsenäisesti, kun eSIM on aktivoitu.




Telia ilmoitti jo hyvissä ajoin, että se alkaa tukemaan Galaxy Watchin eSIMiä. Kun Apple Watchin, jossa on eSIM, tulo Suomeen on vielä epävarmaa, päätin ostaa Galaxy Watch-älykellon lähinnä kokeilukäyttöön,

 Galaxy Watch 46 mm liitettynä LG G4-kännykkään

Minulla on LG G4-Android-kännykkä. Liitin aluksi Galaxy Watchin tähän kännykkään bluetoothilla. Minulla oli tässä kännykässä Telian Multi-SIM-kortti. Tällä tavalla kytkettynä myös puhelut toimivat kellosta soitettuna, jos kännykkä oli vähintään 10 metrin etäisyydellä kellosta. Kun kello on liitettynä Android-kännykkään, myös etäkäyttö on mahdollista eli viestit tulevat kelloon silloinkin, kun kello toimii itsenäisenä eli ei ole yhdistettynä bluetoothilla kännykkään. Kun kello on liitettynä Applen kännykkään, etäkäyttömahdollisuutta ei ole. Joitakin muitakin puutteita on silloin, kun kello on liitettynä Apple-kännykkään.

Galaxy Watch 46 mm liitettynä iPhone XS Max-kännykkään

Liitin kellon bluetoothilla iPhone-kännykkääni, koska käytän pääasiassa iPhone-kännykkää. Bluetooth-yhteys toimi muuten, mutta sillä ei pystynyt soittamaan puheluja. Yksi syy saattoi olla se, että minulla oli myös Apple Watch-kello kytkettynä bluetoothilla samaan kännykkään.

Alkukokeilujen jälkeen otin eSIMin käyttöön Galaxy Watch-kellossa. Kävin Telian myymälässä, jossa sain ohjeet eli käytännössä sain qr-koodin, jonka avulla otin itse eSIMin käyttöön kellossa. Toimin kellon ohjeen mukaan ja käyttöönotto onnistui heti. Soitin vielä varmuuden vuoksi pojalleni kellolla ja puhelu toimi hienosti.

Käyttökokemuksia

Minulle olisi tärkeää, että kello mittaisi automaattisesti kävelyyn ja pyöräilyyn kuluneen ajan ja matkan. Kävelyn osalta näin tapahtuukin. Jostain syystä pyöräilystä saa automaattisesti vain kuluneen ajan mutta ei matkan pituutta. Jos sovelluksen käynnistää itse, silloin saa paljon muutakin tietoa.

Wifin kanssa oli aluksi ongelmia, mutta sain senkin kuitenkin toimimaan.

Minulle on tärkeää GPS:n käyttö. Jos GPS on päällä, akun kulutus on kyllä melkoinen. Käytännössä joudun lataamaan akun joka päivä.

Monista kännykän sovelluksista tulee ilmoituksia kelloon, mutta käytännössä itse viestin joutuu kuitenkin lukemaan kännykästä.

Sovelluksia ei ole lähellekän niin paljon kuin Apple Watchille.

Puheluääntä ei saa kovin äänekkääksi, mutta jos taustamelua ei ole, niin yllättävän hyvin kellolla pystyy puhumaan.

Koska minulla on iPhone-kännykkä ja olen tottunut käyttämään Apple Watch-älykelloa, se sopii paremmin minun tarpeisiini kuin Samsung Galaxy Watch. Niinpä jään odottelemaan, että suomalaiset operaattorit alkaisivat tukemaan Apple Watchin eSIMiä.

Onko lukijoilla kokemuksia älykellon käytöstä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti