sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Tuokiokuvia Madeiralta

Madeira kutsui jälleen kerran. Joulukuun alussa 2012 tehty matka oli minulle 13. kerta. Vanhojen tuttujen paikkojen lisäksi löytyy aina uusia kohteita. Tällä kerralla minulle oli uutta kävely meren rantaa pitkin Funchalista Câmara de Lobosiin. Kävelypolku oli valmistunut loppuun saakka. Toinen minulle uusi mielenkiintoinen kohde oli Madeiran korkein huippu Pico Ruivo, jonne kävelin noin kolmen kilometrin matkan ylös ja saman matkan takaisin. Poikkeuksellista oli, että nyt en käynyt ollenkaan levadoilla.  Ehkä asiaan vaikutti jonkin verran se, että Madeiralla on todettu hyttyslaji, joka on levittänyt denguekuumetta.


Asuin vasemmanpuoleisen kuvan hotellissa. Viereisessä hotellissa (oikeanpuoleinen kuva) kävin saunassa ja porealtaassa lämmittelemässä ja uimassa ulkona olevassa altaassa.



Santa Catarinan puistossa joutsenet uiskentelevat lammessa. Siellä on paljon kauniita kukkia, kasveja ja vanhoja puita. Kolumbuksen patsaskin sieltä löytyy.



Matkustin bussilla ylös Monten vuoristokylään, joka sijaitsee 550 metrin korkeudella. Siellä on paljon kukkia luonnossa ja puutarhoissa sekä vanha kaunis kirkko. Pajukorireellä voi laskea alas Monten rinnettä jonkin matkaa. Myös köysiradalla pääsee alas Funchaliin (ja myös ylös). En kuitenkaan käyttänyt kumpaakaan välinettä. Sen sijaan kävelin alas jyrkkiä katuja ja seuraavina päivinä reiden lihakset olivat erityisen hellät.



Hotellini lähellä olevassa Quinta Magnolia-puistossa on runsaasti erilaisia kukkia. Joulutähti ja päivänkakkara kasvavat isoiksi puiksi. Kapean joenuoman reunaa pitkin voi juosta tai kävellä rehevän kasvillisuuden keskellä.




Nyt oli mahdollista kävellä Funchalista koko matkan 8 km Câmara de Lobosiin merenrantaa pitkin. Matkan varrella oli useita uimapaikkoja. Aikaisemmilla matkoillani se ei ole ollut mahdollista, sillä loppupäähän ei ollut rakennettu vielä kävelypolkua. Kerran aiksemmin olen kävellyt sinne kaulunkilevadaa pitkin. Takaisin tulin bussilla.



Nyt vihdoin päätin nousta Madeiran korkeimmalle huipulle. Kyltissä oli lukema 1861metriä. Muitakin korkeuslukemia esiintyy eri kirjoissa. Polku sinne oli loppujen lopuksi aika helppo kävellä, kun ei ollut jyrkkiä pudotuksia aivan jalkojen juuressa. Noin kolmen kilometrin matka ylös kesti kävellen tunnin verran. Kun lähdimme kävelemään, ei tuullut eikä pilviä näkynyt juuri ollenkaan. Tämä oli todella harvinaista. Mutta juuri kun pääsin huipulle, pilvet ilmestyivät sinne kuin tyhjästä ja peittivät näköalan alas.



Jouluvalot syttyivät Madeiralla tänä vuonna 2012 virallisesti joulukuun 8. päivä. Valaistusta oli vähennetty edelliseen vuoteen verrattuna 30 prosenttia säästösyistä. Ja sen kyllä huomasi. Joidenkin hotellien seinillä ei ollut jouluvaloja ollenkaan kuten aikaisempina vuosina.

Millaisia kokemuksia muilla on Madeirasta? Onko tuttu paikka ennestään?

6 kommenttia:

  1. Kuvat saa suuremmiksi klikkaamalla niitä.

    VastaaPoista
  2. Olipa mukava päästä Madeiralle uudelleen. Kävin siellä keväällä 1999. Matka oli (Pirkka-lehden?) lukijamatka, johon kuului hauskoja parisuhdeharjoituksia Ritva Enäkosken johdolla. Mukavia muistoja on matkasta.

    Kuvasin mm Kukkafestivaaleja videokamerallani, mutta en löydä tähän hätään yhtään kuvaa siltä reissulta. Muutenkin kuvailin siihen aikaan ainoastaan ihmeellisiä kasveja, joista ei sukulaiset kauheasti innostuneet. Ihmiskuvia olisi pitänyt olla kuulemma enemmän. Kyllä digikamera on hieno keksintö, silloin ei vielä sellaista minulla ollut.

    Levadoilla käveltiin. Tuo merenrantakävely kuulostaa mielenkiintoiselta. Kiitokset kuvista ja matkakertomuksesta!

    VastaaPoista
  3. Komeita maisemia, kauniita kukkia, hienoja kuvia!
    Nimim. Moninkertainen Madeiranmatkalainen.

    VastaaPoista
  4. PS: Mikä saa ihmiset menemään jonnekin paikkaan uudelleen ja uudelleen? =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Madeiralla on kaunis luonto ympäri vuoden ja miellyttävä ilmasto.

      Poista
  5. Edellinen kommentti ei näköjään tullutkaan perille...?

    VastaaPoista