Kaapelimodeemiin sisältyvä langaton reititin toimii vain 2,4 gigahertsin taajuudella. Tarkoitukseni on jossain vaiheessa ostaa reititin, joka toimisi myös 5 gigahertsin taajuudella, jolloin saisi vähän lisää nopeutta langattomiin yhteyksiin. Siksi kokeilin tavallisen 2,4 gighertsin reitittimen liittämistä kaapelimodeemin jatkoksi. Olen asentanut aikaisemmin useita reitittimiä, mutta aina sitä tekee aluksi samat virheet, kun ei viitsi lukea ohjeita. Ja siksi internet ei tietenkään toimi. Näin kävi nytkin tässä kokeilussa. Kun lopetin kokeilun, langaton internetyhteys ei toiminut pariin tuntiin edes modeemin langattomalla reitittimellä. Lopulta sain kuitenkin reitittimen toimimaan. Jälkeenpäin kun tutkin ohjekirjaa, sieltä selvisi monta asiaa, jotka olisi pitänyt tehdä oikeassa järjestyksessä, jotta kokeilu olisi onnistunut.
Uudenvuoden aattona yritin asentaa samaa reititintä tuttavani asuntoon, jossa on on kiinteä internetyhteys ethernet-tekniikalla. Etukäteen ajatellen reitittimen asennuksen piti olla helppo, mutta jostain syystä internetyhteyttä ei vain syntynyt. Seuraavana päivänä muutin joitakin reitittimen parametreja, joilla ei pitänyt olla mitään vaikutusta. Tämän jälkeen internetyhteys toimi sitten langattomasti toivotulla tavalla. Todennäköinen syy toimimattomuuteen oli se, että mikro oli päällä asennuksen aikana.
Vapaa-ajan talossani on 3G-modeemi, joka sisältää langattoman reitittimen. Reititin on eteisessä sähköpääkeskuksessa peltioven takana. Signaali ei ole oikein hyvä varsinkin, jos ovi on kiinni. Siksi olen asentanut myös olohuoneeseen toisen langattoman reitittimen, jota pääasiassa käytän. Aika usein yhteys katkeilee. Joudun sammuttamaan silloin reitittimen ja mikron ja tällä tavalla internet-yhteyden saa joten kuten toimimaan. Toiminta olisi varmempaa, jos toinen reititin olisi mahdollista muuttaa siltaavaksi.
Mitä tästä opimme? Jos asennuksia tekee harvoin, asiat tahtovat unohtua.
- Siksi kannattaa tutkia reitittimen ohjekirjaa ennen asennusta.
- Jos modeemi sisältää langattoman reitittimen, se pitää muuttaa siltaavaksi (bridged), jos aikoo liittää siihen uuden langattoman reitittimen.
- Modeemi ja siihen liitetyt laitteet pitää sammuttaa ennen kuin tekee uusia liitoksia.
- Liitokset pitää tehdä oikeassa järjestyksessä.
- Laitteet pitää käynnistää oikeassa järjestyksessä.
Meinasin jo ostaa 2,4 ja 5 gigahertsin taajuudella toimivan halvan langattoman reitittimen. Mutta kun tutkin erään lehden testituloksia, ko. reitittimen nopeudet jäivät erittäin alhaisiksi. Onneksi en mennyt tekemään huonoa kauppaa. Taidan jäädä odottelemaan wireless AC-tekniikan reitittimiä, joita on jo muutamia saatavissa. Ongelmana on se, että nykyiset päätelaitteet eivät tue uutta tekniikkaa.
Hienoa että olet nyt myös reititinten asiantuntija!
VastaaPoistaNim. Lainareitittimeen turvautunut tuttava.