torstai 21. marraskuuta 2013

Hiihtoa tunnelissa, putkessa ja hallissa

Olen hiihtänyt tämän syksyn aikana Jämijärvellä Jämin hiihtoputkessa ja Helsingissä Kivikon hiihtohallissa. Kolmena aikaisempana vuotena olen käynyt hiihtämässä myös Vuokatin hiihtotunnelissa.

Vuokatin hiihtotunnelin lähtöpaikka
Vuokatti on paikka, jonne rakennettiin ensmmäinen hiihtotunneli, joka mahdollisti hiihdon myös kesäaikaan. Hiihtotunneli on pääosin maan alla. Siitä varmaan johtuu tuo nimi hiihtotunneli. Jostain syystä lämpötila on melko alhainen tunnelissa. Lähtöpaikalla pakkasasteita on noin kahdeksan ja pakkasasteiden määrä vaihtelee välillä 5 - 9. Siellä pitää pukea kunnolla päälleen, jotta ei palellu.

Tunnelin pituus on 1,2 km eli edestakaisen matkan pituus on 2,4 km.

Vuokatin hiihtotunnelin pääty, josta pääsee hiihtämään ulos jo lokakuussa.

Tänä syksynä olen hiihtänyt kerran Jämin hiihtoputkessa. Viime vuonna en hiihtänyt kertaakaan siellä, mutta aikaisempina vuosina useita kertoja. Jämin hiihtoputkessa lämpötila on aivan nollan tuntumassa. Radan pituus on yhteen suuntaan 625 m eli edestakaisin hiihdettynä 1,25 km. Menomatkalla on pientä laskua ja takaisin tullessa pientä ylämäkeä.

Kun hiihdin siellä marraskuun alussa, perinteisen latu oli erittäin hyvässä kunnossa. Ja sukset luistivat hyvin. Oli mukava hiihdellä.

Hiihtämässä Jämin hiihtoputkessa 31.8.2010.
Näkymä Jämin hiihtoputkesta 8.11.2013.

Kivikon hiihtohallissa, joka oli aikaisemmin nimeltään Ylläs-Halli, olen käynyt jo muutamana vuotena hiihtämässä. Tänä vuonna aloitus viivästyi, kun en muistanut tuoda suksia Jämijärveltä Helsinkiin. Toisaalta on ollut kyllä melkoinen kiirekin. Viime maanantaina 18.11.2013 pääsin sitten viimein kokeilemaan uudistetulla radalla.

Kivikon hallissa hiihdetään kahdessa tasossa. Ylhäällä voi kiertää 400 metrin lenkkiä. Kun laskeutuu myös alas, pisin lenkki on nyt yhteensä 1050 metriä. Ilman lämpötila oli -1 astetta, mutta luisto ei ollut siitä huolimatta kovin hyvä. Perinteisen latu oli aivan liian pehmeä, joka teki hiihdon melko raskaaksi Jämin hiihtoputkeen verrattuna. Joku tiesi kertoa, että muutama viikko sitten ladut olivat paremmassa kunnossa.

Hiihdon lisäksi Kivikon hiihtohallissa on myös turisteja varten nähtävää. Seuraavat kuvat kertokoon, millaiselta hallissa näyttää.









Onko blogin lukijoilla kokemusta hiihdosta tunnelissa, putkessa tai hallissa? Kertokaa alla kommenteissa kokemuksianne.

5 kommenttia:

  1. Kuvia hiihtohalleista ja -putkista katsoo ihan ilokseen, kun kuvien laatu on näin loistavaa.

    VastaaPoista
  2. Kivikon halli vaikuttaa aika kivalta, mutta mikään ei vedä vertoja lumiselle metsälle.
    Perässähiihtäjätär

    VastaaPoista
  3. Olen aloittanut jo monen vuoden ajan hiihtokauteni Kivikon hiihtohallissa. Kun siellä on ensin hiihtänyt pari kertaa viikossa, on helppo siirtyä luonnonlumelle keräämään kilometrejä oikein kunnolla. Hallissa on melkein aina ollut se ongelma, että lumi on puuromaista mössöä. Sukset saa kyllä luistamaan oikeanlaisella voitelulla. Suosittelen kokeilemaan, jos kiinnostusta löytyy. Valitettavasti itse joudun jättämään tämän syksyn väliin hiljattain tehdyn polven tekonivelleikkauksen takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain syystä Kivikon hallin lumi on todella mössöä ainakin silloin, kun olen siellä hiihtänyt. Polven kanssa minullakin on ollut ongelmia. Joudun hiihtämään vain perinteistä.

      Poista