keskiviikko 20. elokuuta 2014

Siirryin 4K-aikakauteen

Kotonani on 42 tuuman 6 vuotta vanha full HD-televisio. Mökillä on aikanaan työnantajaltani saatu 8,5 vuotta vanha 32 tuuman taulutelevisio, jossa ei ole ollenkaan digikanavia. Se vaatii siis digiboksin television katselua varten.

Olin jo jonkin aikaa miettinyt uuden television hankintaa. Katson melko vähän televisiota ja siksi en pitänyt kiirettä uuden hankinnalla. Uusi tekniikka on aina kiinnostanut minua. 3D-televisioita on ollut jo pitkän aikaa markkinoilla, mutta ne eivät ole saavuttaneet menestystä. Katselu 3D-laseilla rasittaa aika lailla silmiä.

4K eli UHD-televisioita on ollut jo jonkin aikaa markkinoilla. Näissä kuvan tarkkuus on 4 kertaa suurempi kuin full HD-televisioissa eli 3840 x 2048. Nämä televisiot ovat olleet melko kalliita tähän saakka. Tänä kesänä hinnat laskivat niin, että halvimpia 4K-televisioita sai jo alle tuhannella eurolla. Niinpä minäkin päätin hankkia sellaisen. Tilasin Markantalon verkkokaupasta 50 tuuman Philipsin 4K-television, kun sain normaalihinnasta vielä alennusta 15 prosenttia. Tässä televisiossa on myös 3D-ominaisuus ja 3D-kuvaa katsotaan aktiivisilla 3D-laseilla. Mukana tuli kahdet lasit.

Sain vielä ilmaisen kuljetuksen kotiin. Matka Vantaan varastolta kesti varsin pitkään. Melko pian tuli ilmoitus, että televisio on jätetetty Matkahuollon kuljetettavaksi. Mutta sitten tuli tekstiviesti, että paketti on joutunut väärän kuljetusfirman terminaaliin ja myöhästyy muutamia päiviä. Seurasin lähetyksen kulkua internetistä. Paketti saapui Helsinkiin ja oli lastattu kuljetusta varten. Mutta pakettia ei vaan kuulunut. Sitten lastausmerkintä poistui ja vasta seuraavana päivänä sain television kotiin. Paketin tulo Vantaan varastosta kotiini kesti kaikkiaan 5 päivää.

Olen joitakin 3D-videoita katsonut YouTubesta, mutta en ole oikein innostunut asiasta. Samoin muutamia 4K-videoita löytyy YouTubesta. Kun kuva on tarkka, varsinkin maisemakuvissa syntyy syvyysvaikutelma ilman 3D-ominaisuuttakin. Lisäksi televisio muuntaa TV-lähetyksen kuvan 4K-kuvaksi. Se ei tietenkään ole niin hyvä kuin alkuperäinen 4K-kuva.


Ostin gigan USB-kovalevyn ohjelmien tallennusta varten. Kovalevy piti alustaa television ohjelmistolla, ennen kuin sinne pystyi tallentamaan mitään. Alustaminen ei toiminut, mutta onneksi internetistä löytyi päivitys, joka korjasi asian. Päivityksen jälkeen sain asennuksen tehtyä. Päivitys korjasi muutaman muunkin ongelman.

Ohjelmia pystyy tallentamaan kovalevylle, mutta rajoituksena on, että samaan aikaan ei voi katsella muun kanavan ohjelmaa. Talletus onnistuu myös ajastetusti, kun jättää television valmiustilaan.

Olen liittänyt televisioon HDMI-kaapelilla digiboksin, HD-digiboksin, Apple TV:n ja Google Chromecastin. Kaikki toimivat hienosti television kanssa. Varsinkin Chromecastin käyttö on kätevää, kun TV tunnistaa laitteen automaattisesti.

Television valikot eivät avaudu kovin ripeästi ja väliin on ollut muitakin ongelmia. Televisiossa on sisäänrakennetuu Wi-Fi ja jostain syystä se on muutaman kerran mennyt pois päältä ja olen joutunut asentamaan sen uudelleen.

Vien 42 tuuman Philips-television mökille, jotta sielläkin pystyy katsomaan tarkempaa kuvaa kuin nyt siellä olevalla vanhalla televisiolla.

Onko muilla jo kokemuksia 4K-televisioista?

3 kommenttia:

  1. Pystyykö 4K-ominaisuutta vielä käyttämään kovin paljon hyväksi, eli tuleeko joltakin tv-kanavalta 4K-lähetyksiä? Vai katsotko ehkä 4K-lähetyksiä YouTubesta tai dvd:ltä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Netflix kuulemma lähettää 4K-kuvaa. Jostakin luin, että Philipsillä ei ole sopimusta Netflixin kanssa 4K-lähetyksistä, joten sitäkään kautta en saisi 4K-kuvaa. YouTubesta löytyy 4K-videoita, joita olen katsonutkin. TV tekee itse muunnoksen 4K-kuvaksi, jota ei kyllä juuri huomaa, koska HD-kuvakin on jo hyvä.

      Poista
  2. Tekstissä mainittu USB-kovalevy on tietenkin 1 teratavua eikä 1 gigatavua. Tuli pienoinen kokovirhe.

    VastaaPoista