lauantai 24. elokuuta 2019

Mietteitä kännykän hankinnasta

Kännykät kehittyvät kovaa vauhtia. Puolen vuoden tai vähintään vuoden välein tulee aina uusia malleja valmistajilta. Uusi malli on aina entistä tehokkaampi ja siinä on yleensä uusia ominaisuuksia. Kun käyttöjärjestelmästä tulee uusi versio, vaatii se yleensä enemmän tehoa kännykältä. Tästä johtuen vanha kännykkä toimii hitaasti uudella käyttöjärjestelmällä ja sitä on hankala käyttää. Seurauksena on, että tarvitaan uusi kännykkä. Seuraavassa omakohtaisia kokemuksia uuden kännykän hankintaan liittyen.

Miksi uusi kännykkä?

Minulla on useita nyt jo osittain vanhaksi käyneitä kännyköitä. Nykyisin käytän pääasiassa vajaan vuoden vanhaa Applen kännykkää iPhone Xs Max. Siinä on melko hyvä kamera, mutta monissa Android-kännyköissä on jo huomattavasti parempia kameroita.

Koska olen Enter ry:n kännykkäopastaja, minun pitää tuntea myös Android-kännyköiden toimintaperiaatteita, jotta voisin opastaa henkilöitä, joilla on Android-kännykkä.

Minulla on vähän yli kolme vuotta vanha Android-kännykkä LG G4. Kun ostin kännykän, siinä oli käyttöjärjestelmäversio 6.0. Jostain syystä siihen ei ole sen jälkeen saanut uudempaa versiota. Nyt Android-käyttöjärjestelmästä on kohta tulossa uusi versio 10. 

Jotta pysyisin ajan tasalla myös Android-kännyköissä, päätin hankkia uuden Android-kännykän.

Vaatimuksia uudelle kännykälle

Kuvaan paljon kännyköilläni. Siksi kännykän kamerajärjestelmän pitää olla hyvä. Nykyisessä Apple-kännykässäni on kaksi erillistä kameraa: pääkamera ja telekamera, jossa on kaksinkertainen optinen zoom.

Nykyisin saa jo sellaisia Android-kännyköitä, joissa on 3-kertainen tai jopa 5-kertainen optinen zoom. Myös erillisiä kameroita voi Android-kännykässä olla 3, 4 tai jopa 5. Ajattelin, että sellainen kännykkä, jossa on 3-kertainen optinen zoom, riittää minulle. Kännykän kamerassa pitäisi olla myös erillinen pääkamera, telekamera ja ultralaajakulmakamera.

Kännykän hinta on myös tärkeä tekijä. Kun hankkii kakkoskännykkää, ei ole mitään järkeä maksaa lippulaivakännyköiden yli 1000 euron hintoja. Hintarajana minulla oli 500 euroa tai vähemmän.

Muut ominaisuudet ovat jo keskihintaluokan kännyköissä melko hyvät, joten niitä en käsittele erikseen.

Mihin kännykkään päädyin

Tutkin pääasiassa Huawein, OnePlusin ja Xiaomin kännyköitä.

Huawei julkaisi viime keväänä kännykkämallin P30 Pro. Tämä olisi selvä voittaja, mutta hintaa sillä on liikaa. Tällä hetkellä halvimman mallin hinta on 799 euroa. Telekamerassa on jopa 5-kertainen optinen zoom.

OnePlus 7 Pro oli myös vahva ehdokas, mutta halvimmillaan senkin hinta on yli 700 euroa.

Xiaomilta oli tulossa malli Mi 9T Pro, joka on nyt jo myynnissä. Tässä mallissa on melkein samat ominaisuudet kuin valitsemassani kännykässä, mutta ei aivan. Hinta on sama ja telekamerassa on 3-kertainen optinen zoom. Muistia on kuitenkin vähemmän.

Huawei julkaisee myös Honor-merkkisiä kännyköitä, jotka ovat hinnaltaan halvempia kuin Huawei-merkkiset kännykät. Elokuun puolivälissä tuli myyntiin malli Honor 20 Pro.

Honor 20 Pro ja bluetooth-kuulokkeet

Telekamerassa on 3-kertainen optinen zoom ja 5-kertainen ns. hybridizoom. Hintaa kännykällä on 499 euroa. DNA järjesti Honor 20-myyntikampanjan. Kännykän ostaja sai lisäksi Honor bluetooth-kuulokkeet. Tein kaupat ja nyt minulla on tämä kännykkä, jota olen käyttänyt tätä kirjoitettaessa vähän alle kaksi viikkoa.

Käyttökokemuksia

Uutta kännykkää olen toistaiseksi käyttänyt lähinnä valokuvaukseen. Kännykässsä on huippuluokan kamera, vaikka hinta on alle 500 euroa. 3-kertaisella optisella zoomilla saa erinomaisia kuvia.

Vanhankaupungin koski

Vanhankaupungin putous

Koska kännykän etu- ja takapuoli on lasia, se on erittäin liukas. Se vaatii ehdottomasti jonkinlaisen suojan. Itse olen tilannut netistä lompakkomallisen suojakuoren, mutta valitettavasti toimitusaika on pitkä. Siksi kännykkää täytyy nyt käyttää varoen.

Kännykkä on saanut Googlelta sertifikaatin, joten siihen pitäisi saada käyttöjärjestelmäpäivitykset normaalisti. Mutta aika näyttää, mihin Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasota johtaa.

Onko lukijoilla kokemuksia kännykän kameran 3- tai 5-kertaisesta optisesta zoomista?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti