maanantai 25. tammikuuta 2021

It-laitteiden ja 5G-liittymien ostoja ja kokeiluja

Muutin vuoden 2020 heinäkuussa Kauniaisiin. Siihen aikaan täällä ei vielä mikään operaattori tukenut 5G-liittymiä. Myöhään syksyllä 2020 alkoi sitten tapahtumaan 5G-rintamalla. Päätin lähteä kokeilemaan 5G-liittymiä.

Minulla on ollut tapana vaihtaa iPhone-kännykkää joka toinen vuosi. Viime syksynä iPhone oli taas vaihtovuorossa. Minulla oli tiedossa, että uudet iPhonet tukevat 5G-liittymiä. Odottelin  siis mielenkiinnolla uutta iPhonea, joka tuli markkinoille normaalia myöhemmin koronan takia.

Minulla on ollut käytössä Mac mini-tietokone lähes 10 vuotta. Siihen ei ole saanut käyttöjärjestelmäpäivityksiä enää moneen vuoteen. Lisäksi tietokone on todella hidas. Oli siis aika miettiä uuden hankintaa.

5G-kokeiluja

Lokakuun lopussa 2020 aloin tutkimaan Kauniaisten 5G-tilannetta. Sain tietää, että Elisa tarjosi 5G-liittymää Kauniaisissa. Myös DNA aloitti pian 5G-tarjonnan Kauniaisissa. Peittoalue ei kuitenkaan osunut kotini alueelle. Myöhemmin peittoalue laajeni, mutta en ole päässyt kokeilemaan, miten DNA:n 5G toimisi asunnossani.

Niinpä päätin aloittaa kokeilun Elisan 5G:llä. Elisalla oli  tarjolla myös halpa 5G-kännykkä Xiaomi Mi 10 Lite 5G. Hinta oli silloin tarjouksessa 249 euroa. Myöhemmin sitä on myyty tarjouksessa 199 eurolla. 300 Mb/s-liittymän tarjoushinta oli 29,90 euroa/kk.

Elisan 5G-liittymä ei toiminut aluksi ollenkaan asuntoni sisällä. Jos kännykän vei aivan ikkunan viereen, silloin sai jonkinlaisen 5G-yhteyden. Myöhemmin vuoden 2021 tammikuussa tilanne on hieman parantunut. Nyt on päässyt keskimäärin 50-60 Mb/s-latausnopeuksiin. Tämä on kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin esim. 4G-liittymillä. Kokeiluni Elisan 5G-liittymällä on päättynyt ja olen irtisanonut liittymän, kun se ei vastannut tarpeitani.

Uusi iPhone

Tilasin heti uuden iPhone 12 Pro Max-kännykän, kun se oli saatavissa Suomessa. Sain kännykän vuoden 2020 marraskuun puolessa välissä. Yllättäen sain tietää, että myös Telia tarjoaa 5G-liittymiä Kauniaisissa. Kun uudessa iPhonessani on 5G:n käyttömahdollisuus, vaihdoin Telian 4G-liittymäni 5G-liittymään. 450 Mb/s-liittymä oli tarjouksessa ja sen hinta on minulle 29,90 euroa/kk.


Telian 5G-liittymä toimii asunnossani erinomaisesti. Heti alussa Speedtest näytti parhaimmillaan latausnopeutta 493Mb/s. Myöhemmin ei enää ihan tällaisin nopeuksiin ole päässyt, mutta kuitenkin parhaimmillaan yli 450 Mb/s. Jonkin verran on myös vaihtelua. Joskus nopeus saattaa yllättäen pudota melko alhaiseksi hetkellisesti. Ilmeisesti 5G-käyttäjämäärä on lisääntynyt.

Uudessa kännykässä kamera on kehittynyt huomattavasti verrattuna edelliseen 2 vuotta vanhempaan iPhone XS Max-kännykkääni. Erityisesti pimeäkuvaus on parantunut huomattavasti. Tästä todisteena yksi monista pimeään aikaan otetuista kuvista Gallträsk-järveltä.


MacBook Air

Koska vanha Mac mini-pöytäkoneeni on todella hidas, ei sitä pysty käyttämään juuri ollenkaan. Viime vuosina olen tallentanut Mac minin kovalevylle vain kännykällä ottamiani valokuvia ja varmistanut useiden iPhonien ja iPadien tietoja. Yllätyksekseni huomasin, että puolen teran kovalevn tilasta yli puolet oli varmistuksia. Mac mini on jäänyt muutenkin hyvin vähälle käytölle. Siksi minulle Mac-maailma ei ole kovin tuttua.

Niinpä päätin ostaa uuden MacBook Airin (M1-prosessori), kun sitä on niin paljon kehuttu. Kirjoitan parhaillaan tätä juttua uudella MacBookilla. Olen käyttänyt tätä nyt vähän yli viikon ja toistaiseksi olen tyytyväinen. Minulla on kuitenkin vielä paljon opiskeltavaa.


En ole aikaisemmin käyttänyt kosketuslevyä juuri ollenkaan Windows-läppäreissä. Olen todella yllättynyt, kun MacBookin käyttö onnistuu melko hyvin ilman hiirtä vaikka laitetta polvella pitäen. Ostin kyllä varmuuden vuoksi halvan Microsoftin Bluetooth-hiiren. Se toimii hyvin tässä MacBookissa. En ole sitä kuitenkaan paljon käyttänyt.

Ovatko lukijat kokeilleet jo 5G-liittymiä?

 

6 kommenttia:

 1. Eikös tähän saumaan olisi sopinut kuva kaikista vanhoista puhelimistasi? Yli kahdenkymmenen vuoden ajalta niitä lienee kertynyt aika liuta.

  Puhelimien toimivuus ns. uusissa asunnoissa voi tulla monelle yllätyksenä.

  Viime kesän lopulla muutimme Kalasatamaan uuteen taloon. Olin jo aiemmin seurannut alueen FB-ryhmää, jossa valiteltiin 5G:n ja puhelimien toimivuutta ihan yleisestikin. Viestien perusteella tuntui olevan ihan onnenkauppaa puhelujen kuuluminen. Selektiivilasit eivät läpäise kunnolla aaltoja, eivät myöskään raudoitetut betoniseinät. Tämä ongelma on vaivannut uusia (20 vuotta?) taloja pitkään. On pitänyt mennä puhelimen kanssa ihan ikkunan viereen tai jopa parvekkeelle.

  Asumme ihan Redin vieressä, olisi luullut, että puhelin pelaa. Telian puhelut eivät toimineet oikein kellään. DNA toimi osalla, osalle ei, riippuen asunnon sijainnista. Meillä sattui olemaan Elisa, ei ongelmia. Telia rupesi runsaan kuukauden päästä toimimaan, kun terveyskeskuksen katolle lisättiin lähetin.

  Talokokous valitsi nettiliittymän toimittajaksi DNA:n. 200M liittymä 15,90 euroa per kk. Ja ilmaiseksi langaton reititin. Puhelimesta voi sitten laittaa päälle wifi-puhelut (jos puhelut eivät toimi kunnolla). Joissakin uusissa talossa on kerroskohtaiset vahvistimet puheluille. Tai sitten asuntokohtaiset signaalivahvistimet (esim. osassa tulevia HASO:n asumisoikeusasuntoja).

  Meillä puhelimen nettiyhteyden nopeus vähenee nopeasti, kun siirtyy eteiseen. Puhelut eivät kuitenkaan ole katkenneet.

  Oli oikein hauska muuttaa uuteen asuntoon, jossa jokaisessa huoneessa on seinässä kaksi ethernet-liitäntää (ja eteisen sähkökaappiin laitoin kytkimen - itse nimitin näitä aiemmin routtereiksi. 8 ethernet-porttia. Runkolinjasta sisään netti kytkimeen ja edelleen sitten niihin huoneisiin, jossa ethernet käytössä).

  Kauniaista olet tutkinut ristiin rastiin. Ihan hauskaa on ollut katsoa ottamiasi kuvia.

  ----terveisin matti----

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kirjoittanut aikaisemmin pari juttua kännyköistäni.
   https://tapiohietamaki.blogspot.com/2012/09/kosketusnayttokannykkani.htmlhttps://tapiohietamaki.blogspot.com/2012/09/perinteiset-nappaimistokannykkani.html
   Tosin tämän jälkeen olen ostanut kyllä useita kännyköitä.
   Täällä Kauniaisissa Telian 5G toimii minulle parhaiten, koska lähetin on kerrostalon katolla noin 100 metrin päässä asunnostani.

   Poista
 2. Kiitos Tapio hyvästä postauksestasi! Tuo 5G askarruttaa edelleen, mutta enpä tiennytkään, että erot eri operaattoreilla ovat noin merkittäviä. Matin kommentti oli myös erittäin valaiseva erityisesti taloyhtiöratkaisujen suhteen. Odottelen itse 5G:n tuloa mökkipaikkakunnalleni, ennenkuin hankin liittymän.

  Terv. Markku

  VastaaPoista
 3. Täällä Kauniaisissa Telian 5G toimii minulle parhaiten, koska 5G-lähetin on kerrostalon katolla noin 100 metrin päässä asunnostani. Elisan 5G-lähetin on muutaman sadan metrin päässä matalamman talon katolla ja siksi sen 5G-liittymä ei toimi minulle niin hyvin kuin Telia. Kantamat ovat siis melko lyhyitä ja edessä ei saa olla esteitä.

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoisia havaintoja 5G stä ja Applen laitteista Tapio. Itse olen vielä pysynyt 4G ssä, mutta seuraavassa kännyssä tulee varmuudella olemaan 5G valmius. 5G liittymän aion hankkia siihen sitten kun yhteydet toimivat kunnolla yleisesti. Applen laitteista minulla on nyt toinen iPad (Air2) menossa ja näistä pelkästään hyviä kokemuksia. Ainoa huono puoli Applella on hinta, mutta jos haluaa hyvää laatua niin sitä saa.

  Terv. Tapani P.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on nyt käytössä viides Applen iPhone, kolmas iPad ja lähiaikoina aion hankkia uuden iPadin sekä toinen Mac. Laitteet ovat todella laadukkaita, mutta kalliita. Tosin niihin saa huomattavasti pitempään käyttöjärjeselmä- ja tietoturvapäivityksiä kuin esim. Android-laitteisiin.

   Poista