tiistai 9. heinäkuuta 2013

Doron ja Samsungin älykännykät koekäytössä

Sain Enterin kännykkäkoordinaattori Lealta kokeiltavaksi alkukesästä Doron ensimmäisen kosketusnäyttökännykän Doro PhoneEasy 740, jota Doro mainostaa myös älypuhelimeksi. Kosketusnäytön lisäksi se sisältää myös perinteisen fyysisen näppäimistön.

Doro PhoneEasy 740

Dorossa on 3,2 tuuman näyttö ja melko alhainen resoluutio eli 320 x 480. Siksi teksti ei ole kovin helposti luettavaa, vaikka kysymyksessä on senioripuhelin. Tekstin saa kyllä suurennettua esiin ponnahtavan plus-miinus-valinnan avulla, mutta silloin loppuu tila ja tekstiä joutuu selaamaan edes takaisin näytöllä. Koska kännykässä ei ole mikään tehokas prosessori (CPU), näytön vieritys ei ole kovin joustavaa. Se tapahtuu hieman nykien.

Fyysiset näppäimet ovat riittävän isot, joten niitä on helppo käyttää. Sen sijaan virtuaalinäppäimistössä ei ole kehumista. Koska näyttö on pieni, siihen ei saa riittävän isoa virtuaalinäppäimistöä, jota olisi helppo käyttää. Nakkisormisten on vaikea osua oikeaan merkkiin.

Kännykässä on normaalien puheluihin liittyvien toimintojen lisäksi mm. viestien, sähköpostin ja internetin käyttömahdollisuus ja 5 megapikselin kamera. Ajanhallintaan on käytettävissä kalenteri, hälytykset ja muistutukset. Viihdepuolelta mainittakoon FM-radio ja verkkoradio. Erikoisuutena kännykässä on suurennuslasi.

Doro PhoneEasy 740 ja Samsung Galaxy Mega 6.3

Olen jo pitkän aikaa perehtynyt puhletteihin. Puhletti on kännykän ja tabletin yhdistelmä, jossa näytön koko on välillä 5 - 6,9 tuumaa. Ensimmäisen Suomessakin myydyn puhletin Galaxy Noten julkisti Samsung. Siinä näytön koko on 5,3 tuumaa. Sitä seurasi Galaxy Note 2, jonka näytön koko on 5,5 tuumaa. Nämä olivat vielä minun mielestä liian pieniä järkevään käyttöön. Niinpä odottelin suurempikokoista puhlettia. Kun Samsung julkisti Galaxy Mega 6.3:n, ostin tällaisen omaan käyttöön. Näytön koko on 6,3 tuumaa kuten nimikin vihjaa. Tämä korvaa hyvin Google Nexus 7-tabletin, jonka luovutin pojalleni vaihtokaupassa.

Samsungin megakännykässä ei ole ollenkaan fyysistä näppäimistöä. Kun näyttö on suuri, virtuaalinäppäistökin on helppokäyttöinen ja sopii nakkisormisillekin ainakin vaaka-asennossa.

Alkunäyttötilan saa normaalitilan lisäksi myös ns. helppoon tilaan, jossa asettelu on yksinkertaisempi ja kuvakkeet ovat suurempia. Tämä voi olla avuksi uusille älykännyköiden käyttäjille ja ehkä senioreillekin.

Samsung Galaxy Megan helppo alkunäyttö

Ostin kännykän DNA Kaupasta. Ensimmäinen yritys epäonnistui. Halusin liittymän yhden vuoden kuukausimaksulla, mutta myyjien sähläilyn jälkeen liittymä tulostuikin 3 vuoden sopimuksella. Tämä mitätöitiin ja jouduin odottamaan vuorokauden ennen seuraavaa yritystä. Nyt sopimus tulostui oikein ja pääsin kokeilemaan kännykkää heti, kun otin uuden 50 megan 4G-liittymän.

Minulla on jo ennestään Soneran ja Saunalahden 4G-liittymät. Saunalahden 50 megan 4G-liittymä toimii kotonani hyvin sisätiloissa, mutta nopeus vaihtelee huomattavasti välillä 20 - 50 Mbps. Soneran 21 megan 4G-liittymä toimii kotonani vain yhdessä huoneessa aivan ikkunan vieressä ja tällöinkin nopeus jää monesti huomattavasti alle 21 Mbps.

DNA:n uusi 4G-liittymä oli minulle täysi yllätys. Latausnopeudet ovat olleet kotonani sisätiloissa säännöllisesti välillä 48 - 60 Mbps ja lähetysnopeudetkin melkein 30 Mbps. Yhteys on nopeampi kuin kiinteä 110 megan internet-liittymäni langattomasti käytettynä nykyisellä laitteistollani. Paremmalla reitittemällä pääsee kyllä lähes 100 Mbps langattomaan nopeuteen kokeilujeni perusteella.

Muutaman päivän käytön perusteella megakännykkä vaikuttaa todella käyttökelpoiselta. Vaikka painoa on 199 grammaa, se ei tunnu edes niin painavalta kuin Lumia 920-kännykkäni, koska paino jakauuu laajemmalle alueelle. Ja kännykkä mahtuu ainakin minun taskuihini. Tämä on tärkeää, koska en mielelläni kuljeta laukkuja mukana.

Onko muilla jo kokemuksia megapuhletista?

1 kommentti:

  1. Samsung Galaxy Megasta tykkään kovasti. 6.3 tuuman näyttö on riittävän iso Hesarin lukemiseen, telkun katsomiseen ja tekstien kirjoittamiseen eli puhelin korvaa tabletin. Puhelut ja valokuvaus hoituvat mukavasti ja laite mahtuu käsilaukkuun.
    Tuttava

    VastaaPoista