keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Seikkailua Android-maailmassa

Ostin pari vuotta sitten kiinalaisen Android-kännykän ZTE Blade. Puhelin oli todella halpa, kun osti sen kahden vuoden kytkysopimuksella. Kuukausihinta oli 6,90 euroa sisältäen rajoittamattoman internetin käytön täydellä nopeudella. Internetin osuus on 2 euroa/kk. Sopimus päättyy tämän vuoden marraskuun lopulla. Tähän kokonaishintaan ei saa edes uutta samanlaista internet-liittymää.

Puhelimessa oli aluksi Android 2.1- käyttöjärjestelmä. Puolen vuoden kuluttua sain päivitettyä sen versioon 2.2. Päivitys oli paljon monimutkaisempi kuin esimerkiksi iPhonen nykyinen päivitys. Tässä versiossa oli jo mahdollisuus käyttää Flashia, jota tarvitaan edelleen joidenkin videoiden katseluun. Tämä puhelin ei ollut kuitenkaan Adoben tuettujen merkkien listalla, joten se päivitys jäi tekemättä. Samoin Androidin 2.3-versioon ei ollut enää päivitysmahdollisuutta.

Tällä kännykällä pääsi hyvin tutustumaan Android-maailmaan. Android-käyttöjärjestelmän kehitys on kuitenkin ollut ripeää ja uusia versioita tulee kuin sieniä sateella. Siksi oli tarpeen saada uusi laite, jotta pääsi tutustumaan käyttöjärjestelmän 4-versioon.

Google julkaisi jo viime kesäkuun lopulla uuden 7 tuuman Google Nexus 7- tabletin, joka tuli aluksi myyntiin vain Yhdysvalloissa, Englannissa ja Australiassa. Tabletin valmistaa Asus. Suomeen tätä saatiin odotella lokakuun puoleen väliin saakka. Veljeni soitti minulle perjantaina 12.10.2012 iltapäivällä ja kertoi ostaneensa tällaisen tabletin. En ollut lukenut päivän lehteä vielä silloin enkä tiennyt, että tabletti oli jo myynnissä Suomessa. Tarkistin ensiksi internetistä, että ko. tablettia on saatavissa ja kiiruhdin nopeasti kauppaan ja ostin tabletin. Tätä olen nyt kokeillut muutaman päivän.

Olen jo käynyt videokeskusteluja uudella tabletilla käyttäen Google Talkia. Skypeä olen myös kokeillut ja hyvin toimii. Valokuvia ei tabletilla kannata ottaa, koska siinä on vain 1,2 megapikselin etukamera videopuheluita varten.

Käyttöjärjestelmäversiona tässä laitteessa oli alun perin 4.1 eli Jelly Bean. Kun sain tablettini, versionumero siinä oli 4.1.1. Maanantaina 15.10.2012 tuli ilmoitus, että nyt olisi ladattavissa käyttöjärjestelmän versio 4.1.2. Päivitys oli todella sujuva ja tapahtui suoraan internetin kautta langattomasti wlanin avulla.

Uusi versio sisältää lähinnä virhekorjauksia. Oikeastaan ainoa näkyvä muutos on se, että kotiruutu kääntyy nyt automaattisesti myös vaaka-asentoon, kun se aikaisemmin toimi vain pystyasennossa. Tämä edellyttää, että asetuksista on ruksattu kohta Kierrä näyttöä automaattisesti. Alun perin tämä asetus ei ollut päällä. Ihmetystä herätti, että tämä asetus löytyy valikon Esteettömyys alta. Aika vaikea oli löytää sieltä.

Näyttö on erinomainen ja sujuva käyttää. Joissakin kohdin internetiä selatessa esiintyy pientä nykimistä, jos sivu sisältää paljon grafiikkaa. Kaikesta huolimatta kyllä iPad vie vielä mielestäni voiton. Onhan hintaerokin huomattava.

Muistia laitteessa on 16 gigatavua. Pienenä puutteena on, että muistia ei ole mahdollista kasvattaa, koska microSD-korttipaikkaa ei ole. Tosin on mahdollisuus käyttää Google Drivea tietojen talletukseen. Wlanin lisäksi ei ole mahdollista käyttää 3G- tai 4G-verkkoa. Tämän voi kuitenkin korvata sillä, että käyttää kännykkää tukiasemana ja jakaa internet-yhteyden sitä kautta tabletille.


Ohjelmia on melko vähän asennettuina. Pääosa niistä on Googlen omaa tuotantoa. Mutta jos on käytössä Google-tili, voi ilmaisia ohjelmia ladata Google Play-kaupasta todella helposti ja vaivattomasti. Toki sieltä maksullisiakin löytyy, mutta ainakin itse olen tullut toimeen ilmaisilla ohjelmilla.

Jos tarvitsee halpaa (269 euroa Suomessa) ja hyvää tablettia, sellainen on Asuksen valmistama Google Nexus 7.

1 kommentti:

  1. Tämähän melkein kannusti Neksuksen hankintaan. Mutta ehkä vielä mietin, millaisia vielä ihanampia tabletteja on tulossa.
    Nim. Harkitseva Hanna

    VastaaPoista