tiistai 2. lokakuuta 2012

Vapaaehtoistyötä

Aloitin vapaaehtoistyön jo 1980-luvulla, kun olin vielä jokapäiväisessä palkkatyössä. Minua kiinnostivat kovasti mikrotietokoneet ja siksi liityin PC-käyttäjät ry:n jäseneksi vuonna 1985. Minut valittiin myös vuonna 1987 yhdistyksen hallitukseen varsinaiseksi jäseneksi kolmeksi vuodeksi ja tämän jälkeen varajäseneksi kahdeksi vuodeksi.

PC-käyttäjät ry
Kun olin opiskellut siihen aikaan Helsingin yliopistossa tiedotusoppia, halusin käyttää opintojani hyödyksi ja ryhdyin yhdistyksen PC-käyttäjä-lehden päätoimittajaksi, kun muita halukkaita ei ollut. Päätoimittajuus sisälsi myös lehden taiton. Minua kiinnosti siihen aikaan julkaisujärjestelmät (DeskTop Publishing). Niinpä aloin vuonna 1988 taittaa lehteä Venturalla, joka oli silloin kelpo taitto-ohjelma. Tein tätä työtä vapaa-ajallani eikä tästä työstä saanut mitään palkkaa. Kirjoituksiani löytyy vanhoista PC-käyttäjä-lehdistä.


Olin myös Oy Tietokonepalvelu AB:ssä sen henkilöstölehden Tavukanavan toimituskunnan jäsenenä. Myöhemmin 2000-luvulla olin Ilmarisessa Tietohallintolinjan julkaiseman lehden Monitori toimituskunnassa. Keksin lehdelle tuon Monitori-nimen. Vaikka kysymyksessä oli työtehtävä, käytännössä jouduin kirjoittamaan artikkelit lehtiin kotona vapaa-ajalla työkiireiden takia.



Vuoden 2009 syksyllä aloitin jälleen vapaaehtoistyöt, kun vapaa-aikaa oli nyt enemmän kuin aikaisemmin. Huomasin opinto-oppaasta, että Helsingin suomenkielinen työväenopisto etsi vapaaehtoisia työntekijöitä tietotekniikan ja tiedonhaun vertaisohjaajiksi. Kävin haastattelussa ja aloitin työt melkein saman tien. Tässä vaiheessa en saanut varsinaista opastusta tai koulutusta tehtävään. Täytyi toimia niin kuin itse parhaiten osasi.

Aloitin työt Kaapelitehtaalla. Opastuspaikka oli avotilassa, jossa liikkui paljon ihmisiä. Kävin siellä kerran viikossa opastamassa. Kaikille päiville ei aina ollut opastettavia. Joskus kävi niin, että vahtimestari ei huomannut ilmoittaa minulle, että opastusta ei ole ja niin menin sinne turhaan. Muutaman kerran kävi taas niin, että opastettava ei tullutkaan paikalle ja jälleen tuli turha käynti. Opastin Kaapelitehtaalla vain yhden syyskauden.

Vuoden 2010 alussa siirryin Vuotaloon Vuosaareen ja opastin siellä kaksi ja puoli vuotta. Siellä oli kiitettävästi opastettavia. Lopuaikoina sielläkin kävi muutaman kerran niin, että opastettava ei ilmestynytkään paikalle tai kirjaston virkailija, joka huolehti varauksista, ei muistanut ilmoittaa peruutuksesta. Näin minulle tuli muutama turha käynti Vuosaaressa omalla kustannuksella, sillä matkakuluja ei korvattu.

Keväällä 2010 vertaisohjaajille järjestettiin Työväenopiston Opistotalolla Somedi-kurssi, jossa opiskeltiin sosiaalisen median aiheita kuten Facebook, Skype, YouTube, Second Life jne. Tämä oli jatkoa aikaisemmin järjestetylle peruskurssille, johon itse en osallistunut. Työväenopistossa oli meneillään samoihin aikoihin Somedi 2.0-hanke, jonka puitteissa osallistuin kansainväliseen UNIC-hankkeeseen. Olin mukana Bristolissa Englannissa järjestetyssä työkokouksessa.

Syksyllä 2012 aloitin Työväenopiston opastukset Opistotalolla, jonne minulla on kävelymatka. Lyhyen matkan takia halusin siirtyä tänne.


Liityin Enter ry:n jäseneksi talvella vuonna 2011. Aluksi kävin vain Enterin erilaisissa tilaisuuksissa, mutta syksyllä 2011 aloitin tietotekniikkaopastuksen Lasipalatsissa. Lasipalatsissa opastettavilla on yleensä ollut oma kannettava mikro mukana.

Minut valittiin myös varajäseneksi vuoden 2012 alusta lähtien Enter ry:n hallitukseen. Lisäksi olen mukana parissa työryhmässä. Toimin myös Enterin Facebook-sivun ylläpitäjänä.

Viime talvena aloitin myös kännykkäopastuksen Kampissa, joka on  jatkunut syksystä lähtien Kampin palvelukeskuksen väliaikaisissa tiloissa Käenkujalla Sörnäisissä. Olen antanut opastusta pääasiassa henkilöille, joilla on älykännykkä.

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia nämä sinun kirjoitelmasi. Varsin hyvin tunnut muistavan, minkälaisia tietokoneita ja kännyköitä olet vuosien varsilla omistanut. Toivottavasti jaksat edelleen kirjoitella.

    VastaaPoista
  2. Kyllä opastusta tarvitsevia tässä kaupungissa varmasti riittää - toivottavasti löytävät tämän mainion palvelun. Tytti Tumpelo.

    VastaaPoista
  3. Uskomatonta, mutta totta Jumala on aina suuri. Muutaman hylkäysten hakemuskopio pankin, sain lainan erittäin ystävällinen nainen.

    Lisätietoja antavat hänelle sähköpostilla osoitteeseen: marilinetricha@mail.ru se tarjoaa lainat 3000 €

    € 3.000.000 kenellekään pystynyt maksamaan takaisin korkoineen alhaisella nopeudella 2% ei ole epäilystäkään siitä, että viesti. Tämä on täydellinen todellisuutta. tehdä

    viestin rakkaansa jotka ovat avun tarpeessa.
    takaisinmaksu alkaa viiden kuukauden kuluttua vastaanottamisesta luotto
    Jumala siunatkoon teitä.

    VastaaPoista