tiistai 23. lokakuuta 2012

Windows 8:n ikkunoiden kaksi ilmettä

Windows 8-käyttöjärjestelmän kehittäjäversio (Developer Preview) ilmestyi 14.9.2011 ja oli kaikkien ladattavissa ja kokeiltavissa. Minäkin asensin ko.version heti syyskuussa yhteen vanhaan kannettavaan mikrooni. Ennakkoon oli jo tiedossa, että uusi käyttöliittymä koostuu tiilistä tai laatoista. Nykyisin niistä käytetään nimeä tapahtumaruutu. Käyttöliittymän nimi oli Metro. Myöhemmin nimestä jouduttiin luopumaan tekijänoikeuksien takia. Nyt puhutaan vain aloitusnäytöstä. Tässä versiossa osa Windows 8-ohjelmista ei toiminut kunnolla.

Windows 8 kehittäjäversion alkunäyttö

29.2.2012 Microsoft julkaisi ns. kuluttajaversion (Consumer Preview). Sisään kirjoittauduttiin Microsoft-tilin avulla. Muita mahdollisuuksia ei tässä vaiheessa vielä ollut. Uutena ominaisuutena tuli mm. Windows Store-kaupan käyttömahdollisuus. Sieltä sai ladata nimen omaan uusia Windows 8-ohjelmia. Ohjelmavalikoima lisääntyi, mutta edelleen jotkin ohjelmat eivät toimineet kunnolla. Hiiren käytössä oli vielä ongelmia. Esimerkiksi vasemman alareunan aloitusnäyttövalintaa oli vaikea valita hiirellä.

31.5.2012 Microsoft julkaisi vielä ns. julkaisuversion (Release Preview) ennen lopullista versiota. Tätä versiota en kokeillut ollenkaan. Lopullinen ns. RTM (Release To Manufacturing)-versio julkaistiin 1.8.2012. Tämän version asensin seuraavaksi. Tätä versiota pystyy käyttämään 90 päivää asennuksesta lähtien. Vaikka tämä on ns. lopullinen versio, tähänkin on tullut kuitenkin jo muutamia muutoksia.

Windows 8:n resurssienhallinta
Windows 8 käynnistyy aloitusnäyttöön, joka sisältää tapahtumaruutuja. Lopullisen version aloitusnäyttö ei paljon poikkea ulkonäöltään kehittäjäversion Metro-käyttöliittymästä. Ohjelmat sen sijaan toimivat paremmin kuin aikaisemmin. Aloitusnäytössä on yhtenä tapahtumaruutuna työpytäohjelma, josta hiirellä klikkaamalla pääsee perinteiselle puolelle. Siellä ohjelmat toimivat kuten vanhemmissa Windows-versioissa. Perinteistä aloitusvalikkoa sieltä ei kuitenkaan löydy. Perinteiset ohjelmat voi käynnistää myös aloitusnäytöltä, sillä ohjelman asennuksessa ilmestyy ohjelmaruutu myös aloitusnäyttöön.

Olen käyttänyt Windows 8-käyttöjärjestelmää vain hiirellä ja näppäimistöllä kannettavassa mikrossa, jossa ei ole kosketusnäyttöä. Käyttötuntuma on varmaan täysin erilainen, jos aitoja Windows 8-ohjelmia voisi käyttää kosketusnäytöltä. Työpöytäohjelmien käyttö on taas paljon hankalampaa käyttää sormilla, koska niitä ei ole tehty kosketusystävällisiksi. Oma lukunsa ovat sitten ARM-suorittimella toimvat kannettavat mikrot tai tabletit, joissa voi käyttää vain Windows RT-ohjelmia sormilla kosketusnäytöltä.

2 kommenttia:

  1. Ikkunat ovat uudennäköisiä, mutta muuttavatko ne tavallisen hiirenkäyttäjän elämää?
    Kisu

    VastaaPoista
  2. Pienellä vaivannäöllä saa uudenlaisia hiirikokemuksia.

    VastaaPoista