lauantai 19. tammikuuta 2013

Twitter-oppia aloittelijoille


Lähdin kokeilemaan Twitteriä vuoden 2010 marraskuussa. Olen tarkoituksella rajannut seurattavien määrän hyvin pieneksi ajan puutteen vuoksi. Lähinnä olen kiinnostunut tietotekniikkaan ja someen liittyvien twiittaajien viesteistä. Twitter-tunnukseni on @tapiohietamaki. Voit seurata minua Twitterissä. Seuraavassa tietoa Twitteristä, jotta sinäkin lukija innostuisit visertämään.




Yleistä Twitteristä
Twitter on yhteisö- ja mikroblogipalvelu, jonka käyttäjät pystyvät julkaisemaan ja lukemaan toistensa päivityksiä internetissä. Tekstipohjaiset viestit eli twiitit (englanniksi tweet) voivat sisältää korkeintaan 140 merkkiä. Nykyään on mahdollista julkaista myös kuvia ja videoita Twitterissä. Palvelun käyttö on maksutonta. Twitterin kehitys aloitettiin keväällä 2006 ja se julkaistiin heinäkuussa 2006. Twitterillä on eräiden arvioiden mukaan yli 500 miljoonaa käyttäjää.
Rekisteröidy palveluun
Twitteriä voi seurata ilman käyttäjätunnusta, mutta käyttäjätunnuksen rekisteröiminen on suositeltavaa. Ilman tunnusta ei voi julkaista twiittejä. Siirry osoitteeseen https://twitter.com/signup, minkä jälkeen anna vaaditut tiedot (nimi, sähköpostiosoite, salasana ja käyttäjätunnus). Kun rekisteröityminen on tehty, olet valmis twiittaamaan.
Rekisteröitymisen jälkeen voi täydentää profiilitietojaan. Profiiliin voi lisätä mm. kuvan, sijainnin, verkkosivun ja lyhyen kuvauksen itsestään. Kun on rekisteröitynyt, sen jälkeen palveluun kirjaudutaan käyttäjätunnuksella tai sähköpostiosoitteella ja antamalla salasanan.
Twiittaaminen
Muita käyttäjiä voi nyt ruveta seuraamaan (follow) ja myös twiittaamaan itse. Tämän jälkeen Twitterin pääsivulle muodostuu virta, johon omat ja kontaktien tekemät twiitit päivittyvät reaaliaikaisesti sitä mukaa, kun uusia twiittejä julkaistaan
Voit lähettää uusia viestejä Twitterin pääsivulla, monien ulkoisten palveluiden tai kännykän ja tabletin kautta. Viestin lähettämisen jälkeen viesti näkyy koko maailmalle tai suojatulle porukalle, kunnes se poistetaan. Koko maailma voi nähdä viestisi, joten mieti mitä haluat jakaa. Voit myös suojata twiittisi, jolloin vain hyväksymäsi henkilöt vastaanottavat viestisi.
Käyttäjän twiitit tallentuvat käyttäjän omalle profiilisivulle käänteisessä aikajärjestyksessä, jolloin tuorein viesti on aina nähtävissä ensimmäisenä. Profiileja selaamalla voi nähdä, millaisiin aiheisiin ja twiittauksiin eri käyttäjät ovat keskittyneet.



Keskeiset toiminnot
Puhuttelu - @tunnus
  • Osoittaa viestin käyttäjälle, että hänet on mainittu kyseisessä twiitissä. Käyttäjä löytää itseensä kohdistuneet maininnat @Yhteydet-välilehdeltä.
Kanavatunniste - #hashtag
  • Twitterin tapa liittää twiittejä samaan aihepiiriin (kanavaan). Hashtagit muuntuvat linkeiksi, jotka johtavat hakuun kyseisellä termillä. Erittäin nopea ja kevyt tapa luoda esim. tapahtumalle taustakanava.
Uudelleentwiittaus - retweet
  • Tapa välittää twiittejä eteenpäin antamalla ansio alkuperäiselle twiittaajalle. Todella tehokas toiminto, joka mahdollistaa viestien kulkeutumisen hyvin laajalle yleisölle.
Yksityiset viestit – d käyttäjätunnus viesti
  • Twitterissä voi lähettää myös yksityisiä viestejä toisille käyttäjille.
Listat
  • Kanavatunnuksien lisäksi Twitterissä on mahdollisuus käyttää listoja. Listat mahdollistavat kontaktien jakamisen pienempiin ryhmiin esim. aiheiden tai kielen perusteella.

Vinkkejä aloittelevalle twiittaajalle
  1. Luo käyttäjätunnus ja täytä profiilitietosi
  2. Kerää rohkeasti seurattavia
  3. Ala twiitata
  4. Etsi sopivia kontakteja esim. omia tuttujasi, omaan alaasi tai mieleenkiinnon kohteisiisi liittyviä henkilöitä
  5. Uudelleentwiittaa viestejä
  6. Seuraa jotain suosittua aihetta tai hashtagia ja hae twiittejä itseäsi kiinnostavista aiheista


Lähteet
Lähteenä olen käyttänyt seuraavia internetistä löytyviä oppaita:

Twitter-opas vasta-alkajille

Aloittelijan opas Twitterin käyttöön

Wikipedia

3 kommenttia:

  1. Kiitos aloittelijoiden puolesta näin selkeistä ohjeista! Harjoittelen itsekin tämän perusteella. Lähetän ensin sinulle yksityisen viestin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästäkin yleissivistämisestä!
    Tviittamaton tuttava

    VastaaPoista
  3. Muistatko yhtään, miten lisäsit Viimeisimmät twiittisi -gadgetin bloggeriin? Yritän harjoitella, mutta kyllä tämä nyt näyttää hankalalta. Mulla on nyt twiitti @vallatonm

    VastaaPoista