Kirjan alussa selitetään sosiaalisen median käsitettä. Sosiaalisen median piiriin katsotaan kuuluvaksi erilaisia vuorovaikutteisia internetin palveluja ja sovelluksia. Kirjassa neuvotaan opettelemaan yhden tai kahden palvelun käyttö kerrallaan. Lisäksi korostetaan, että ikä ei ole este oppimiselle. Itsekin olen samaa mieltä. Kyllä sitä vanhanakin oppii.
Ensimmäiseksi esitellään sähköposti. Kirjassa mainitaan kaksi erillistä sähköpostiohjelmaa, joista toista Mozilla Thunderbird-ohjelmaa esitellään tarkemmin. Nettiselaimella toimivista webmail-sähköpostiohjelmista mainitaan Googlen tarjoama Gmail, Microsoftin tarjoama Hotmail, Suomi24:n tarjoama Posti sekä MTV3:n tarjoama Luukku. Gmailista on sitten tarkempi selostus käyttöönottoa myöten. Sähköpostin tietoturvaan kiinnitetään myös huomiota.
Pikaviestinohjelmista esitellään ICQ, Windows Live Messenger,Yahoo Messenger, Digsby, Trillian, Pidgin, Mesenet sekä lopuksi Skype. Näistä tunnetuimpia Suomessa ovat Windows Live Messenger ja Skype. Kun Microsoft osti Skypen, se lopettaa nyt Windows Live Messengerin ja kehottaa siirtymään Skypen käyttöön. Skypeä on käytetty tavallisten näköpuhelujen lisäksi myös etäopetuksessa opiskeltaessa esimerkiksi vieraita kieliä sekä etätuen antamisessa ja saamisessa.
Blogeja esitellään laajasti ja blogialustoista mainitaan esimerkkeinä Blogger (Blogspot), WordPress ja Vuodatus. Blogin perustamisessa esimerkkinä käytetään Googlen omistamaa Bloggeria. Käyttöönotosta on laaja selostus. Valitettavasti kuvaus on hieman vanhentuneesta versiosta.
Mikroblogeista esitellään suomalainen Qaiku ja Twitter. Näistä Twitter on huomattavasti yleisempi, kun asiaa tarkastellaan maailmanlaajuisesti. Kirjassa Twitterin mainitaan olevan englanninkielinen. Suomenkielinen Twitter on kuitenkin ollut jo pitkään käytettävissä. Itsekin olen esitellyt Twitteriä blogikirjoituksessani.
Facebookia esitellään perusteellisesti. Facebook eli naamakirja on maailman suurin verkkoyhteisö. Käyttäjiä on noin miljardi, joista aktiivisia käyttäjiä noin 700 miljoonaa. Facebookin perusajatuksena on:
- Facebook toimii tuttujen kohtaamispaikkana verkossa
- Palveluun rekisteröidytään nimenomaan omalla nimellä
- Monille Facebookin peruskäyttäjille palvelu on usein eräänlainen tiedotuskanava: kerrotaan kavereille, mitä ollaan tekemässä, mitä on viime päivinä tapahtunut tai kysellään toisten kuulumisia
- Facebook on monelle tavallaan jatke kohtaamisille muualla
Facebookin ylläpidon palvelulle asettama alaikäraja on 13 vuotta ja yläikärajaa ei ole. Facebookin peruskäytöstä selostetaan viestien lähettäminen, kommentit ja tykkäämiset, kuvien ja videoiden jakaminen, linkit ja tapahtumat. Seinästä, kaveripyynnöistä, yksityisviesteistä, chatista ja ryhmistä on omat kuvauksensa.
Videopalveluista mainitaan YouTube ja Vimeo. Näissä palveluissa voi julkaista omia videoitaan verkossa. YouTubesta selostetaan mm. tilin luonti, videon lataus YouTubeen ja videon poistaminen YouTubesta. Lisäksi neuvotaan, miten tehdään oma video Windows Movie Maker-ohjelmalla.
Foorumeista ja chatista on oma lukunsa. Foorumeilla keskustellaan ei-reaaliaikaisesti ja chatissa keskustellaan reaaliaikaisesti.
Tietoturvaan kiinnitetään huomiota ja varmuuskopioita kehotetaan tekemään. Ohjelmat kannattaa pitää ajan tasalla, sillä ajan tasalle päivitetyt ohjelmat ovat turvallisempia. Netikettiä eli netin etikettiä pitäisi noudattaa verkossa liikuttaessa. Salasanojen muodostamiseen annetaan neuvoja sekä selaimien historiatietojen poistoon.
Aika monipuolisesti tässä kirjassa selostetaan sosiaalisen median asioita. Kirja on painettu vuonna 2011. Siksi Google+ loistaa poissaolollaan. Painetun kirjan ongelmana on se, että ohjelmista tulee uusia versioita sellaiseen tahtiin, että ei tahdo mukana pysyä. Useista tässä kirjassa esitellyistä ohjelmista on olemassa jo uudempia versioita, joten ohjeet ovat osittain vanhentuneita.
Mitkä sosiaalisen median alueet ovat lukijoista kiinnostavia? Mitä sosiaalisen median palveluja olette käyttäneet?
Mitkä sosiaalisen median alueet ovat lukijoista kiinnostavia? Mitä sosiaalisen median palveluja olette käyttäneet?
Tässähän ne tuli kirjan pääasiat pähkinänkuoressa.
VastaaPoistaSähköpostin, skypen, youtuben ja facebookin käyttäjä kiittää kirjoittajaa.
Blogissani on sinulle tunnustus! Saa käyttää, muttei ole pakko :)
VastaaPoistaKiitos Vallaton mummeli. Tämä termi tunnustus on uusi minulle, kun olen vielä aloitteleva bloggaaja. Lisään myös omaan blogiini linkkejä muiden blogeihin, kunhan ehdin.
PoistaAina sitä oppii uusia asioita :)
PoistaNäin on :-)
Poista