torstai 7. maaliskuuta 2013

Internet-selaimia ja hakukoneita

Mosaic taisi olla ensimmäinen selain, jota käytin internetin selailuun. Se oli graafinen www-selain, joka osasi ensimmäisenä näyttää kuvat tekstin kanssa samassa ikkunassa. Selaimen kehitystyö aloitettiin 1992 ja seuraavana vuonna siitä julkaistiin ensimmäinen versio ensiksi Unix-käyttöjärjestelmälle ja myöhemmin Microsoft Windowsille ja Apple Macintoshille.


Seuraava selain, jota käytin melko pitkän ajan, oli Netscape Navigator. Marc Andreessen, joka oli vastuussa Eric Binan kanssa Mosaic-ohjelmakoodista, perusti uuden yhtiön Mosaic Communications Corporation yhdessä Jim Clarkin kanssa. He alkoivat kehittämään Mosaic Netscape-selainta, joka julaistiin lokakuussa 1994. Myöhemmin nimeksi muutettiin Netscape.

Microsoft julkaisi oman selaimensa Internet Explorerin vuonna 1995 Windows 95-käyttöjärjestelmän lisäpakettina, joka myöhemmin liitettiin Windows-käyttöjärjestelmään. Se oli kova kilpailija Netscapelle, koska Microsoft jakoi omaa selaintaan ilmaiseksi. Netscape jäi lopulta häviölle selainkisassa ja minäkin aloin käyttämään Internet Exploreria pääasiallisena selaimena.

AltaVistan hakukone julkistettiin vuonna 1995. Se oli siihen aikaan nopea ja siksi minäkin käytin sitä paljon. Se oli ensimmäinen monikielinen hakukone. Vuosituhannen vaihteessa AltaVista menetti asemansa Googlelle, jonka käyttöliittymä oli kevyempi ja hakualgoritmi tehokkaampi. Microsoftilla on myös oma hakukone Bing (aikaisemmin Live Search). Hakukone julkistettiin kesäkuun alussa 2009. Se ei ole saavuttanut niin suurta suosiota kuin Google.

Käytin melko pitkään Internet Exploreria pääasiallisena selaimena. Aloin kokeilemaan myös Firefox-selainta. Firefoxia kehittävät Mozilla Corporation ja monet vapaaehtoiset. Viime vuosina olen asentanut kaikki uusimmat versiot, mutta en käytä sitä kuitenkaan säännöllisesti,

Safari on Applen kehittämä www-selain, jota toimitetaan OS X -käyttöjärjestelmän mukana. Beta-versio selaimesta Microsoft Windows -käyttöjärjestelmille julkaistiin kesäkuussa 2007. Kesällä 2012 Apple kertoi kuoppaavansa Safarin Windows-version pienen käyttäjämäärän takia. Apple Mac mini-mikrossani käytän Chromea ja Safaria. Safarista on myös omat versionsa Applen iOS-laitteille ja näitä (iPad ja iPhone) käytän päivittäin.


Google Chrome on Googlen kehittämä selainohjelma, joka perustuu Chromium-nimiseen avoimen lähdekoodin projektiin. Chromen testiversio Windowsille julkaistiin syyskuussa 2008. Aluksi Chrome näytti hyvin pelkistetyltä selaimelta. Oli sellainen tunne, että siitä puuttui paljon toimintoja, joita oli muissa selaimissa. Ajan kanssa selain on kuitenkin kehittynyt.

Muitakin selaimia olen kokeillut (mm. Flock), mutta ne eivät ole kuitenkaan jääneet pysyvään käyttöön. Nykyään käytän Chromea pääasallisena selaimena. Lisäksi pidän ajan tasalla Firefox- , Internet Explorer- ja Safari-selaimet.

Mitkä ovat teidän suosikkiselaimenne?

Lähde: Suomenkielinen Wikipedia.

2 kommenttia:

  1. En ole koskaan tullut edes ajatelleeksi, mikä selain voisi olla suosikkini. Google Chrome toimii moitteettomasti, joten valitaan se.
    Nörttineiti

    VastaaPoista
  2. Chrome on nykyisin eniten käytössä. Sitä ennen oli Firefox, joka on nykyäänkin toisena vaihtoehtona. Internet Explorer on myös asennettuna, mutta sitä käytän tosi harvoin.

    VastaaPoista