keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Eloisa ikä-projektin alkutunnelmia

Raha-automaattiyhdistys on myöntänyt rahoitusta vuosille 2012 - 2017 Eloisa ikä-projektien toteuttamiseen. Enteriläisille tarjottiin mahdollisuutta osallistua yhteen tällaiseen projektiin. Viime huhtikuussa projektia esiteltiin yleisellä tasolla kännykkäopastajien opastustilaisuudessa Käenkujalla. Samalla kyseltiin, kuka olisi halukas osallistumaan tähän projektiin. Kuusi henkilöä ilmoittautui mukaan. Minäkin ilmoittauduin pienen painostuksen jälkeen, kun muut miehet eivät olleet halukkaita osallistumaan. Samalla sovittiin neljä kokoontumiskertaa työpajoihin, joista kolme  huhtikuulle ja viimeinen kerta toukokuun alkuun.

Vähän ajan kuluttua tuli tieto, että projekti pannaan jäihin käsittääkseni rahoitusongelmien takia. Huhtikuun lopussa sain sitten tietää sähköpostilla, että projekti aloitetaan sittenkin. Ajattelin, että en taida osallistua, kun alkuperäinen aikataulu muuttui. Projektin tuottaja soitti vielä henkilökohtaisesti ja pyysi mukaan. En kehdannut kieltäytyä, joten lähdin mukaan.

Projektiin osallistuvien henkilöiden lukumäärä oli supistunut viiteen.  Mutta kun ensimmäinen työpaja oli 8.5.2013, sinne ilmestyikin itseni lisäksi vain kaksi enteriläistä Lea ja Tarja.

Tuottaja totesi, että on toinenkin ryhmä, jossa on vain kolme henkilöä mukana. Joten tällä kokonpanolla sitten aloitimme. Teimme harjoituksia, joissa piti vastailla lyhyessä ajassa (5 tai 10 minuuttia) erilaisiin kysymyksiin paperille kirjoittaen. Tämän jälkeen keskustelimme vastausten pohjalta. Kirjoitan kyllä mielelläni kuten tätä blogiakin nyt, mutta en oikein saa ajatuksiani esiin niin lyhyessä ajassa. Tarvitsen runsaasti miettimisaikaa. Aina ei edes runsas aikakaan riitä.

Nykyään valmistetaan paljon turhia tavaroita eli turhakkeita. Mainitsin tämän eräänä vastauksena yhteen kysymykseen. Kun sitten piti ruveta luettelemaan näitä, ei tullut yhtään mieleen sillä hetkellä. Kun olen kysellyt tuttavaltani vastauksia kysymyksiin, hän vastaa useasti, että googleta. Tällä tavalla löytyi kyllä tietoa turhakkeistakin. Aina ei pitäisi kuitenkaan turvautua Googleen, vaikka se onnistuu helposti nykylaitteilla. Kyllä sitä itsekin pitäisi osata ja tietää asioita.

Yhtenä kysymyksenä oli mm. Mitä osaan. Mieleeni tuli vain tavanomaisia asioita kuten hiihtäminen jne. Vasta seuraavana päivän juolahti mieleeni vähän erikoisempi asia. Osaan taivuttaa peukaloni taaksepäin 90 asteen kulmaan.



Yhtenä aiheena on ollut julistuspuheiden pito. Projektin vetäjät arjen nyrjäyttäjä Meiju Niskala ja assistentti Meiju Lampinen antoivat aiheen ja siitä piti välittömästi pitää yhden minuutin julistuspuhe. Ensimmäinen oma aiheeni oli ulkomaan matkailu. Jotakin sain sanottua, mutta ei tämäkään ole oikein minun alaani. Pitäisi olla näyttelijä, jotta tällaisessa pärjäisi.
Yhtenä kotitehtävänä oli kertoa, mistä haluaisi puhua tai keskustella ja tähän liittyen, mitä tekoja voitaisiin tehdä epäkohtien korjaamiseksi. Valitsin aiheeksi kuntoilun, kun itse harrastan sitä.
Näitä asioita käytiin läpi seuraavalla kerralla ja taas sain pitää kaksi minuutin puhetta tästä aiheesta.

Projekti jatkuu vielä ja lopputulos nähdään sitten Taiteiden yönä 22.8.2013. Viime vuonna osallistuin videoprojektiin Urban Takes Helsinki, joka esitettiin myös Taiteiden yönä. Nämä kummatkin projektit poikkeavat siitä, mihin totuin ansiotyössä ollessani. Silloin projektilaiset tiesivät aika tarkkaan etukäteen, mikä on projektin lopputulos. Näissä taideprojekteissa asia on vähän toisin. Nyt sain vasta neljännessä työpajassa tietää suurin piirtein, mikä meidän osuus on tapahtumassa. Mutta ihan mielenkiinnolla odotan tulevaa tapahtumaa.


3 kommenttia:

  1. Maltan tuskin odottaa, millainen esitys Taiteiden yössä saadaan nähdä.
    Heloisa

    VastaaPoista
  2. Ai kamalaa, kun kramppaa poskilihaksia. Luin postauksesi hymyssä suin, kun tuntui niin tutulta kaikki vastoinkäymiset. Mutta se peukalo 90 astetta räjähdytti pankin :D

    VastaaPoista