perjantai 10. toukokuuta 2013

Linux-käyttöjärjestelmien kokeilujani

Aloitin tutustumisen Linux-käyttöjärjestelmään jo 1990-luvulla. Aluksi kokeilin Debian-Linuxia. Se oli mahdollista käynnistää CD-levyltä ja siten kokeilla Linuxia tarvitsematta asentaa sitä mikrotietokoneelle. Myöhemmin asensin Linuxin samaan koneeseen Windowsin rinnalle, jolloin sen käyttö oli joustavampaa.

Seuraavaksi kokeilin Red Hat Linuxia. Asensin Linux-käyttöjärjestelmän alkuaikoina vanhoille mikrotietokoneille, joitka eivät olleet enää riittävän tehokkaita normaaliin käyttöön. Säilytin kuitenkin Windowsin vielä vanhoissakin koneissa rinnakkaiskäyttöjärjestelmänä. Red Hat oli mielestäni hyvä käyttöjärjestelmä, mutta kun Red Hat-yhtiö alkoi keskittymään yrityksille suunnattuun Red Hat Enterprise Linuxiin, viimeiseksi Red Hat Linux-jakeluksi jäi Red Hat 9.0 maaliskuussa 2003. Tämän jälkeen alettiin julkaisemaan vielä Fedora-nimistä Linux-jakelua, joka perustui Red Hat Linuxiin. Sitäkin vähän kokeilin.

Vuonna 2004 Canonical Ltd alkoi julkaisemaan Ubuntu-nimistä Linux-versiota. En kuitenkaan heti alkanut kokeilamaan tätä. Tämä oli kuitenkin seuraava käyttämäni Linux-jakelu ja käyttö jatkuu yhä. Käyttöjärjestelmästä ilmestyy aina uusi versio puolivuosittainen huhtikuussa ja lokakuussa.

Viime aikoina minulla on ollut Ubuntu asennettuna kahteen eri mikroon. Jämijärvellä sijaitsevassa pöytämikrossani on Windows Vistan rinnalla Ubuntu Linux-käyttöjärjestelmä. Päivitin viime lokakuussa Ubuntu Linuxin versioon 12.10, mutta jostain syystä tämä versio ei suostunut toimimaan enkä ole asentanut toistaiseksi sitä uudelleen.

Noin 9 vuotta vanhan läppärini Windows XP hyytyi täysin ja viime vuonna asensin siihen ensin Windows 8:n esiversioita ja sen jälkeen Ubuntu Linuxin version 12.04. Tämä versio toimi siinä hyvin, mutta kun päivitin sen viime vuoden lokakuussa versioon 12.10, internet (sekä langallinen että langaton) ei suostunut toimimaan siinä ollenkaan. Todennäköinen syy oli se, että siinä oli valmiina lentokonetila päällä ja sitä ei saanut pois ollenkaan. Kun internet ei toiminut, mikrotietokoneella ei ollut paljon käyttöä.

Ubuntu Linux
Odottelin, että seuraava tämän vuoden huhtikuussa julkaistu versio 13.04 toisi ratkaisun ongelmaan.  Niinpä aloin miettimään päivitystä uuteen versioon. Koska läppärini on varsin vanha, DVD-aseman kanssa on ollut ongelmia. Tein asennuslevyn uusimmalla mikrollani. Vanhin mikroni ei kuitenkaan osannut lukea asennuslevyä ollenkaan. Niinpä kokeilin asennus-DVD-levyn tekoa toiseksi vanhimmalla mikrollani. Tätä DVD-levyä vanhin mikroni pystyi juuri ja juuri lukemaan. Asennus pysähtyi kuitenkin moneen kertaan.  Kerran asennus keskeytyi ja tuli ilmoitus Fatal error. En saaanut sammutettua mikroa, kun mikään nappula ei toiminut. Ainaoaksi vaihtoehdoksi jäi akun poistaminen koneesta. Kun useiden yritysten jälkeen onnistuin saamaaan akun irti koneesta, sain myös mikron sammumaan.Vasta viidennellä yrittämällä onnistuin asentamaan uuden käyttöjärjestelmäversion.  Internet oli edelleen ongelma. Nyt toimii kiinteä internetyhteys, mutta ei edelleenkään langaton yhteys. Lentokonetila on jatkuvasti päällä ja tämä varmaan estää langattoman verkon käytön.

Onko lukijoilla kokemusta Linuxin eri versioista?

1 kommentti:

  1. Tämä tietotekniikka on aihepiiri, jossa asiantuntemuksesi ja tyylilajisi on parhaimmillaan.
    Nörttineiti

    VastaaPoista