Seuraavaksi kokeilin Red Hat Linuxia. Asensin Linux-käyttöjärjestelmän alkuaikoina vanhoille mikrotietokoneille, joitka eivät olleet enää riittävän tehokkaita normaaliin käyttöön. Säilytin kuitenkin Windowsin vielä vanhoissakin koneissa rinnakkaiskäyttöjärjestelmänä. Red Hat oli mielestäni hyvä käyttöjärjestelmä, mutta kun Red Hat-yhtiö alkoi keskittymään yrityksille suunnattuun Red Hat Enterprise Linuxiin, viimeiseksi Red Hat Linux-jakeluksi jäi Red Hat 9.0 maaliskuussa 2003. Tämän jälkeen alettiin julkaisemaan vielä Fedora-nimistä Linux-jakelua, joka perustui Red Hat Linuxiin. Sitäkin vähän kokeilin.
Vuonna 2004 Canonical Ltd alkoi julkaisemaan Ubuntu-nimistä Linux-versiota. En kuitenkaan heti alkanut kokeilamaan tätä. Tämä oli kuitenkin seuraava käyttämäni Linux-jakelu ja käyttö jatkuu yhä. Käyttöjärjestelmästä ilmestyy aina uusi versio puolivuosittainen huhtikuussa ja lokakuussa.
Viime aikoina minulla on ollut Ubuntu asennettuna kahteen eri mikroon. Jämijärvellä sijaitsevassa pöytämikrossani on Windows Vistan rinnalla Ubuntu Linux-käyttöjärjestelmä. Päivitin viime lokakuussa Ubuntu Linuxin versioon 12.10, mutta jostain syystä tämä versio ei suostunut toimimaan enkä ole asentanut toistaiseksi sitä uudelleen.
Noin 9 vuotta vanhan läppärini Windows XP hyytyi täysin ja viime vuonna asensin siihen ensin Windows 8:n esiversioita ja sen jälkeen Ubuntu Linuxin version 12.04. Tämä versio toimi siinä hyvin, mutta kun päivitin sen viime vuoden lokakuussa versioon 12.10, internet (sekä langallinen että langaton) ei suostunut toimimaan siinä ollenkaan. Todennäköinen syy oli se, että siinä oli valmiina lentokonetila päällä ja sitä ei saanut pois ollenkaan. Kun internet ei toiminut, mikrotietokoneella ei ollut paljon käyttöä.
Ubuntu Linux |
Onko lukijoilla kokemusta Linuxin eri versioista?
Tämä tietotekniikka on aihepiiri, jossa asiantuntemuksesi ja tyylilajisi on parhaimmillaan.
VastaaPoistaNörttineiti