perjantai 30. elokuuta 2013

Yksityistä opastusta ja avustamista

Minulla ei ole vielä alkanut Enterin ja Työväenopiston opastukset tänä syksynä. Elokuun viimeiselle viikolle kertyi kuitenkin yksityisopastusta ja neuvontaa.

Italialaisen ystäväni suomalainen naisystävä osti jokin aika sitten uuden Samsung-merkkisen älytelevision, jossa oli internet-valmius. Hän joutui kuitenkin ostamaan siihen erillisen wifi-sovittimen, jotta internet toimisi. Hänellä oli sellainen käsitys, että nyt hän voisi katsoa suoraan televisiosta Yle Areena-lähetyksiä. Kun lähetyksen käynnisti, se päättyi kuitenkin virheilmoitukseen.


Hän pyysi minua katsomaan, mitä asialle voisi tehdä. Tutkin asiaa internetistä ja selvisi, että Yle ei tue virallisesti muiden kuin joidenkin Sony Bravia-merkkisten televisioiden Yle Areena-lähetyksiä. Joissakin Samsung-televisioissa Yle Areena-lähetykset toimivat, mutta ei kuitenkaan hänen televisiossaan. Tiesin, että Samsungilla on ohjelma Samsung AllShare, jolla voi katsella PC:llä olevia kuvia ja videoita television ruudulta. Asensin ko. ohjelman, mutta sillä ei kuitenkaan voinut katsella Yle Areenan lähetyksiä, koska ohjelma ei ole tiedostona PC:n kovalevyllä.

Ratkaisuksi jäi vain PC:n liittäminen HDMI-kaapelilla televisioon. Tällä tavalla Yle Areenan lähetykset saa näkymään ison television ruudulla. Ongelmana on kuitenkin se, että hänellä on televisio olohuoneessa ja kannettava mikro on normaalisti makuuhuoneessa. On hieman hankalaa irrotella johtoja ja kuljettaa kannettava mikro olohuoneeseen ja liittää johdot kiinni. Paljon kätevämpää olisi, jos PC:stä saisi langattoman yhteyden televisioon.

Itselläni on Apple TV ja tällä laitteella saa Apple PC:ltä, iPadiltä ja iPhonesta näkymään tiedot TV:n ruudulla langattomasti.

Tuttavani mietti pitkään uuden älykännykän hankintaa. Lähinnä hän oli kiinnostunut Lumia-kännyköistä. Itse suosittelin hänelle Lumia 720-kännykkää, sillä vasta siinä on mielestäni riittävän iso näyttö esim. tehokkaaseen internetin käyttöön. Samoin kirjoittaminenkin sujuu paremmin, kun virtuaalinäppäimet ovat suuremmat. Itseäni ei kuitenkaan tyydytä enää näinkään pieni näyttö, kun nykyisin on saatavissa jo paljon suurempinäyttöisiä kännyköitä.

Lumia 620
Hän oli kiinnostunut Lumia 620- ja 520-kännyköistä ja päätyi lopulta ostamaan Lumia 620-kännykän, koska se sopi hänen mielestään käteen kaikkein parhaiten. Älykännykän valinnassa pitäisi kuitenkin noudattaa aivan eri sääntöjä kuin peruspuhelinta valittaessa. Ongelmana tässä kännykässä on nykymittapuun mukaan liian pieni näyttö älykännykän kaikkien ominaisuuksien järkevään käyttöön. Ehkä tämä kännykkä sopii nuorille, joilla on hyvä näkö ja näppärät sormet, mutta en voi kuitenkaan suositella tätä senioreille. Jos käyttäisi kännykkää vain puhumiseen, tämä menettelisi, mutta silloin on tehnyt turhan ostoksen. Tekstiviestien kirjoittaminenkin tuottaa jo vaikeuksia, kun näppäiltävät kirjaimet ja merkit ovat pieniä kooltaan.

Lupasin auttaa tuttavaani kännykän käyttöönotossa. Sim-kortti ja muistikortti oli asennettu jo myymälässä, joten kännykkä oli valmis peruskäyttöön. Perustin Nokia-tilin, jota tarvitaan Nokian ohjelmien lataamiseen ja päivittämiseen. Samoin perustin Microsoft-tilin, jota tarvitaan mm. Micosoftin ohjelmien käyttöön. Tämä oli kuitenkin turhaa, koska hänellä oli jo ennestään Hotmail-tili. Niinpä poistin perustamani Microsoft-tilin. Facebook-ohjelma ei ollut valmiina kännykässä, joten latasin sen Kaupasta.

Ensimmäinen kännykällä otettu kuva oli hieman samea. Kun tutkin kännykkää, huomasin, että kameran linssin päällä oli vielä läpinäkyvä muovinen suojus, joka aiheutti kuvan sameuden. Kun se poistettiin, kuvan laatu parani huomattavasti.

Mitä mieltä lukijat ovat pieninäyttöisistä älykännyköistä?

3 kommenttia:

 1. Mitä isompi näyttö, sitä parempi kännykkä. Muuten olen sitä mieltä, että tuollainen avulias IT-Tapsa tarvittaisiin joka taloon!
  Tuttava

  VastaaPoista
 2. Itse pidän Lumia 620:n koosta, koska sitä voi käyttää myös yhdellä kädellä.
  "imettäjä"
  p.s. Hienot kuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorille Lumia 620 varmaan sopii erinomaisesti, koska heillä on vielä näppärät sormet ja hyvä näkö. Senioreilla ei ole enää välttämättä sorminäppäryyttä ja näkökin saattaa tuottaa jo ongelmia. Näytön katselu menee tihrustamiseksi.

   Poista