perjantai 28. syyskuuta 2012

Mikroharrastukseni nykyvaiheet

2000-luvulla olen ostanut  ja käyttänyt sekä pöytämikroja että kannettavia mikroja eli läppäreitä. Myös minimikroa on tullut käytettyä sekä taulutietokonetta eli tablettia. Seuraavassa kuvassa ovat nykyiset tietokoneeni. Kuvasta puuttuu yksi pöytätietokone, joka on vapaa-ajan talossani.


Mikrolaitteistoni

Vuonna 2005 ostin ensimmäisen 64-bittisen läppärin Fujitsu Siemens Amilo A1630 (yllä olevassa kuvassa vasemmalla), joka on vieläkin käytössäni . Hinta oli melkoinen 1590 euroa, jos vertaa sitä nykypäivän läppärien hintoihin. Käyttöjärjestelmänä siinä oli Windows XP. Tänä vuonna käyttöjärjestelmä alkoi oikkuilemaan ja lopulta ei käynnistynyt enää ollenkaan. Koska mikro on muutenkin melko tehoton, asensin siihen Ubuntu Linuxin, jota olen käyttänyt jo pitkän aikaa. Käyttöjärjestelmästä tulee puolivuosittain aina uusi versio.

Vuoden 2008 lopulla ostin minimikron Asus EeePC 900. Siinä on 8,9 tuuman näyttö ja painoa vähän yli kilon. Käyttöjärjestelmänä on Windows XP. Keskusmuistia on 1 gigatavu, jonka vaihdoin 2 gigatavuun suorituskyvyn parantamiseksi. Aluksi mikro vaikutti ihan hyvältä ja se oli minulla mukana ulkomaanmatkoilla keveytensä takia. Siinä ei ollut perinteistä kovalevyä ollenkaan. C-asemana oli 4 gigatavun SSD-asema ja D-asemana 8 gigtavun SSD-asema.

Tämä osoittautui huonoksi ratkaisuksi.  Kun asensin lisää ohjelmia, C-asema täyttyi jatkuvasti. Vaikka ohjelman asensi D-asemalle, osa siitä vei tilaa myös C-asemalta. Niinpä tilasin Englannin Amazonista 32 gigatavun SSD-levyn, jonka asensin vanhan tilalle C-asemaksi. Temppuilemalla onnistuin asentamaan myös käyttöjärjestelmän uudelle asemalle, vaikka mikrossa ei ole CD/DVD-asemaa. Minimikro on nyt poikani käytössä ja toimii huomattavasti paremmin kuin alkuperäinen kokoonpano.
iPad 2 Wi-Fi  + 3G

Vuoden 2011 huhtikuussa siirryin sitten tablettimaailmaan. Hankin itselleni iPad 2-tabletin. En ostanut alkuperäistä iPadia, koska sen wifi+3G-versiosta puuttui 900 megahertsin taajuus, jota tarvitsen vapaa-ajan asunnollani. Tosin viime aikoina olen käyttänyt iPad 2:llani langatonta internetiä, koska minulla on nykyään sellainen vapaa-ajan asunnollani. iPadia käytän kotona sähköpostin lukemiseen ja sosiaaliseen mediaan. Otan sen mukaani vapaa-ajan talolleni läppärin lisäksi sekä kotimaan ja ulkomaan matkoille. Pyrin valitsemaan yleensä sellaisen hotellin, jossa on ilmainen tai halpa langaton internet-yhteys.

Yhteen läppäreistäni  (yllä olevassa kuvassa toinen oikealta) asensin Windows Vistan rinnalle Windows 8-käyttöjärjestelmän esiversion jo vuoden 2011 loppupuolella. Keväällä siitä tuli uudempi versio ja viime elokuussa sitten lopullinen ilmainen versio (voimassa 3 kuukautta), jotka myös asensin. Myyntiin Windows 8 tulee 26.10.2012. Tiilikäyttöliittymä tai laattakäyttöliittymä on melko hankala käyttää hiirellä. Saa nähdä, miten uusi Windows 8-käyttöjärjestelmä otetaan käyttöön yrityksissä pöytäkoneissa ja tavallisissa kannettavissa mikroissa, joissa ei ole kosketusnäyttöä.

Apple Mac mini ja lisälaitteet
Tämän vuoden heinäkuussa täydensin laitteistoani Apple Mac mini:llä. Tämä on halvin Applen mikro. Se ei sisällä tosin muuta kuin keskusyksikön. Minulla oli kuitenkin ennestään HP:n 24 tuuman näyttö, hiiri ja kamera videopuheluita varten, joita voi käyttää Mac mini:n kanssa. Ostin lisäksi Apple:n oman langattoman näppäimistön.

Mikron mukana tuli Lion-käyttöjärjestelmä. Sain päivitettyä sen ilmaiseksi Mountain Lioniin, kun se julkaistiin heinäkuun lopulla. Siihen on jo tullut pari pienempää päivitystä jälkeenpäin. Käyttöjärjestelmän ja muiden ohjelmien päivitykset tapahtuvat suoraan internetin kautta. Ainakin toistaiseksi olen ollut tyytyväinen Mac Miniin, sillä se on paljon nopeampi käytössä kuin kannettavat Windows-mikroni.

1 kommentti:

  1. Kiinnostavaa oli tutustua näihinkin lemmikkeihisi. Nörttineiti

    VastaaPoista