lauantai 3. marraskuuta 2012

Windows 8:n käyttökokemuksia

Kuten olen jo aikaisemmin kertonut olen käyttänyt Windows 8:n esiversioita jo yli vuoden ajan. Perjantaina 26.10.2012, kun Windows 8 tuli myyntiin, latasin sen heti aamulla internetin kautta itselleni. Tarjouksessa olleen päivitysversion Windows 8 Pro hinta oli vain 29,99 euroa, jonka maksoin Visalla.

Tarkoitukseni oli asentaa uusi Windows 8 vajaan kahden vuoden ikäiseen kannettavaan HP-mikrooni Windows 7:n tilalle. Ensimmäisenä vaiheena tutkittiin mikron sisältö sen varmistamiseksi, että Windows 8 voidaan asentaa. Asennusavustaja ilmoittaa, jos jokin laite ei ole yhteensopiva Windows 8:n kanssa. Samoin ohjelmat tutkitaan ja ilmoitetaan, pitääkö ohjelma mahdollisesti poistaa ennen asennusta.

Kun latasin Windows 8:n, valitsin vaihtoehdon, jossa käyttöjärjestelmän saattoi tallentaa DVD-levylle ladatusta ISO-tiedostosta. Toinen mahdollisuus olisi ollut käyttää USB-muistitikkua tai USB-levyä. Asennuksen olisi voinut tehdä siten, että olisi käynnistänyt asennusohjelman suoraan DVD-levyltä. Käynnistin asennuksen kuitenkin Windows 7-käyttöjärjestelmästä. Asennuksessa oli tässä vaiheessa kolme vaihtoehtoa.

1. Kaikki asetukset, ohjelmat ja tiedostot säilytään, jos ne ovat yhteensopivia
2. Omat tiedostot säilytetään
3. Ei säilytetä mitään, vaan tehdään puhdas asennus

Yritin aluksi ensimmäistä vaihtoehtoa, koska halusin säilyttää vanhat asetukset, ohjelmat ja tiedostot, jotta niitä ei tarvitsisi asentaa uudelleen. Minulla oli sellaisia ohjelmia, jotka piti poistaa ennen asennusta ja asentaa sitten uudelleen. Luulin ensiksi, että asennusavustaja huolehtii tästä, mutta näin ei ollut ja asennus pysähtyi kesken kaiken. Nyt avustaja ilmoitti, että se palauttaa vanhan Windows 7-käyttöjärjestelmän ja niin todella tapahtui.

Yritin asennusta uudelleen ja poistin ohjemia, jotka eivät olleet yhteensopivia, mutta asennus pysähtyi jälleen ja vanha käyttöjärjestelmä palautettiin takaisin. Nyt ei auttanut muu kuin kokeilla asennusta siten, että vain omat tiedostot säilyvät. Tällä kerralla asennus meni läpi, mutta ilmeni uusia ongelmia.


Kannettavassa mikrossani on kaksi näytönohjainta ja todennäköisesti tämä aiheutti ongelmat asennuksessa. Nopeampi näytönohjain ei toiminut ollenkaan ja hitaampaan asentui vain Microsoftin oma perusajuri, joka ei sallinut tarkempia näyttötiloja ollenkaan. Seuraavan päivänä tuli päivitys vain hitaampaan näytönohjaimeen. Nopeampaa ei pystynyt käyttämään ollenkaan. Tilanne on tällainen vielä tänä päivänäkin. Kun katsoin asennusavustajaa jälkeenpäin, sieltä oli poistettu vanhojen ohjelmien asennus. Ilmeisesti muillakin on ollut samanlaisia ongelmia kuin minulla.

Parin päivän kuluttua asennuksesta aito Windows 8 Kamera-sovellus lakkasi toimimasta. Samoin  Sähköposti, Kalenteri, Ihmiset ja Viestit-ohjelmiin on tulossa muutoksia, mutta asennus epäonnistuu jatkuvasti.

Windows 8:n aloitusnäkymä

Esittelin Windows 8:aa Enterin TVT-kerhossa 29.10.2012 Lasipalatsissa. Käyttäessäni isoa näyttöä toisena näyttönä tarkimmilla resoluutioilla kuva siirtyi osittain ruudun ulkopuolelle. Tämän vuoksi jouduin alentamaan pienimpään mahdolliseen resoluutioon 1024 x 768, jolla Windows 8 vielä toimii. Tällöin kuva näkyi isollakin näytöllä oikein. Tällä resoluutiolla ei kuitenkaan toimi ruudun jako kahteen ikkunaan aidoissa Windows 8-sovelluksissa. Ilmeisesti tästä johtui myös, että kuvasalasana ei toiminut, kun resoluutiota jouduttiin alentamaan.

Huolimatta näistä ongelmista Windows 8:ssa on hyviäkin ominaisuuksia kuten nopea käynnistyminen ja sovellukset toimivat nopeasti sekä tietojen automaattinen tallennus, vaikka mikron sammuttaisi miten tahansa. Vanhoja sovelluksia voi käyttää entiseen tapaan, jos ei halua heti opetella uutta käyttöliittymää. Melko pian uuteenkin käyttöliittymään tottuu.

2 kommenttia:

  1. Onneksi tässä jännittävässä tarinassa oli happy end.
    Nörttineiti

    VastaaPoista
  2. Luen mielenkiinnolla näitä kommentteja W8:sta. Tähän mennessä olen ollut kahden vaiheilla sen kanssa, kannattaako W7:sta luopua. Yhä enenevässä määrin minusta on alkanut tuntua, siltä, että tämä Fedora vetää pisimmän korren tässä kisassa.
    En jostain syystä pidä tuosta Metrokäyttöliittymästä ja vaikka W8 käynnistyisi ja sammuisikin nopeasti, ei sillä ole [positiivista] merkitystä, koska ei tämä Linuxikaan järin hidas niissä toiminnoissa ole.

    VastaaPoista