sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Kosketusnäyttökännykkäni

Ensimmäisen kosketusnäyttökännykkäni ostin kesällä 2009. Se oli Nokia 5800 XpressMusic. Kännykkä oli suhteellisen halpa 299 euroa. Valikkorakenne oli toteutettu vanhojen Nokian kännyköiden mukaan. Tietojen etsintä oli siksi hankalaa. Näyttö on resistiivinen ja siksi tahmea. Sitä on mahdollista käyttää sormien lisäksi ohjauskynällä ja plektralla, jotka kuuluvat puhelimen varustukseen. Näytön koko on 3,2 tuumaa eli aivan liian pieni internetin käyttöön. Kaikista puutteistaan huolimatta tällä sai ensi makua siitä, mitä mahdollisuuksia kosketusnäyttökännykällä on.

iPhone ei kiinnostanut vielä tässä vaiheessa pääasiassa siitä syystä, että vain Sonera myi sitä Suomessa ja lisäksi sim-lukittuna kytkysopimuksella. Toinen syy oli se, että siinä ei ollut 900 megahertsin 3G:tä, jota tarvitsen vapaa-ajan asunnollani.

Nokia N900

Aika pian eli marraskuussa 2009 hankin uuden nokialaisen eli N900-kännykän. Tämä on hybridimalli. Siinä on kosketusnäytön lisäksi myös fyysinen näppäimistö. Minusta fyysinen näppimistö on turha, jos näppäimet ovat pienet ja siten hankalakäyttöiset. Siksi en juurikaan käyttänyt fyysistä näppäimistöä.

Näyttö on jo hieman isompi eli 3,5 tuumaa. Tätäkin kännykkää on mahdollista ohjata myös kynällä, joka on vakiovaruste. Näyttö on edelleen resistiivinen ja siksi hieman hankalakäyttöinen. Kamera on 5 MP eli myös parempi kuin ensimmäisessä kosketusnäyttökännykässäni. Videota pystyy tallentamaan 848x480-tarkkudella. Painoa kännykällä on 181 g eli aivan liikaa. Aika paljon olen ottanut tällä kännykällä kuvia ja videoita.

iPhone 4

Marraskuun alussa vuonna 2010 ostin sitten iPhone 4:n, kun Elisa alkoi myymään sitä ilman kytkyä eikä se ollut sim-lukittu. Toinen tärkeä syy oli, että siinä on nyt 900 megahertsin 3G, joka on minulle tärkeä. Näyttö on kapasitiivinen ja liikkuminen paikasta toiseen on todella vaivatonta verrattuna resistiiviseen näyttöön. Yksi huono puoli on se, että näyttö on liian pieni. Sen pitäisi olla huomattavasti suurempi, jotta internetin käyttö olisi vielä helpompaa kuin se nyt on. Tätä olen käyttänyt pääasiallisena kännykkänäni tähän päivään saakka. Sovelluksia on saatavissa riittävästi ja uusia tulee jatkuvasti.

Pian iPhone 4:n jälkeen marraskuun lopulla 2010 ostin vielä kiinalaisen ZTE Blade-Android-kännykän. Yksi syy oli se, että se oli tarjouksessa. Kahden vuoden sopimuksella sai kännykän ja täyden nopeuden rajoittamattoman 3G-liittymän yhteishintaan 6,90 euroa kuukaudessa. Toinen syy oli se, että tämä oli ensimmäinen Android-kännykkäni ja sillä oli hyvä perehtyä Androidin saloihin.

Kännykässä oli alun perin Android 2.1-käyttöjärjestelmä, mutta päivitin sen versioon 2.2. Tämän uudempaa versiota ei siihen saa. Android-käyttöjärjestelmä on kehittynyt kovasti ja viimeisin versio on jo 4.1. Jos tähän haluaa tutustua, sitten täytyy ostaa taas uusi kännykkä tai tabletti, joka toimii samalla käyttöjärjestelmällä.

Nokia julkaisi kesällä 2011 uuden kännykän N9, joka perustuu Meego-käyttöjärjestelmään. Se tuli kauppoihin lokakuussa 2011. Hankin senkin harrastusmielessä, vaikka tiesin, että sillä ei ole varsinaista tulevaisuutta, koska Nokia ilmoitti, että se on ainoa Meego-kännykkä, jonka se valmistaa. Käyttöliittymä on erinomainen, mutta ei kovin sujuva, koska siinä on nykymittapuun mukaan liian hidas prosessori. Siihen saa perussovellukset, mutta ei aivan kaikkea sitä, mitä tehokäyttäjä toivoo. Olen käyttänyt sitä esimerkiksi navigaattorina ja kokeillut erilaisia sovelluksia.

Nyt on tullut tai on tulossa markkinoille uusia hyviä kännyköitä. Tarkoitukseni on lisätä kännykkäkokoelmaani, joka näkyy oheisessa kuvassa. Onko se sitten iPhone 5 vai Nokia Lumia 920 tai mahdollisesti molemmat. Se jää nähtäväksi.

Miinuksena iPhone 5-kännykässä on vieläkin liian pieni näyttö 4 tuumaa ja täysin surkea kartta- ja navigointisovellus, jos sitä vertaa Nokian kännyköihin. Kartta- ja navigointisovelluksesta on omakohtaisia karmeita kokemuksia. Nokia Lumia 920:ssa ehkä ainoa negatiivinen asia on se, että se on liian painava 185 g.

Yksi varteenotettava vaihtoehto olisi Samsung Galaxy S3, joka on ollut myynnissä jo keväästä lähtien. Tarkoitukseni on kuitenkin perehtyä Androidin uusimpiin käyttöjärjestelmäversioihin jonkun halvan tabletin avulla. Esimerkkinä voisi mainita esim. Google Nexus 7 tai joku Asuksen oma malli.


1 kommentti: