perjantai 14. syyskuuta 2012

Tietotekniikka-apua naapurille

Noin 70-vuotias rouva, joka asuu seinänaapurinani, päätti vihdoin viime elokuussa ostaa itselleen ensimmäisen läppärin. Kun kuulin tästä, ilmoitin, että minulta saa apua tarvittaessa mikron käyttöön liittyvissä asioissa. Hän oli tilannut mikron ja sen asennuksen Expert-liikkeestä. Nähdessämme hän kertoi, että Expertin asentaja tulee seuraavana päivänä ja asentaa mikron. En huomannut siinä kiireessä ottaa esille internet-asioita.

Näimme pian sen jälkeen ja hän kertoi, että nyt hänellä on toimintavalmis mikro ja siinä on myös internet-yhteys. Epäilykseni heräsivät ja pyysin, että voinko tulla katsomaan laitteita. Ihmettelin, kun hänellä ei ollut kaapelimodeemia, mutta hänelle oli myyty sen sijaan langaton reititin.

Kun talo valmistui, taloyhtiöömme asennetiin Soneran kiinteä verkkoyhteys. Minullakin oli aluksi Soneran kiinteä 100 megan yhteys, joka ei vaatinut ollenkaan modeemia. Riitti, että yhdisti ethernet-piuhan pistorasiaan ja toisen pään tietokoneeseen ja yhteys oli olemassa. Aluksi tosin piti kirjautua sisään ja tehdä sopimus Soneran kanssa internetin kautta.

Vuosi sitten kesällä taloyhtiömme teki DNA:n kanssa internetin käytöstä talokohtaisen sopimuksen, joka on huomattavasti halvempi kuin yksityisasiakkaan internet-yhteys. Jokaisella osakkaalla on käytössään 10 megan internet-yhteys ja maksu peritään hoitovastikkeessa. Pienestä lisämaksusta saa nopeampia yhteyksiä. Minäkin hankin 110 megan yhteyden alle 10 euron lisämaksulla. Internet-yhteys vaatii kaapelimodeemin, jonka saa ilmaiseksi käyttöönsä DNA-kaupasta.

Vaikka naapurini sanoi, että taloyhtiössä on DNA Welhon internet, jota voi käyttää lisämaksutta, Expertin asentaja oli ottanut käyttöön Soneran internetin ja myynyt hänelle vielä langattoman reitittimen. Pyysin naapuriani palauttamaan reitittimen ja vaatimaan rahat takaisin sekä noutamaan langattoman kaapelimodeemin ilmaiseksi DNA-kaupasta. Kun hän oli hakenut sen, asensin modeemin ja nyt hänellä oli käytössään halpa internet. Näin sitä jymäytetään aloittelevia internetin käyttäjiä.

Myöhemmin asensin hänelle vielä sähköpostiohjelman Wmail. DNA:n asiakkaat voivat käyttää Gmailia suomalaisella verkkotunnuksella ilman mainoksia. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa tunnus@wmail.fi.

Nyt kun naapurillani oli sähköpostiosoite, hän sai tutultaan sähköpostin, joka sisälsi liitteinä kuvia. Kävin neuvomassa, miten kuvat voi kopioida liitteestä omaan kansioonsa. Muitakin pieniä ongelmia hänellä on ollut, mutta olen opastanut häntä niiden ratkaisussa.

1 kommentti:

  1. Hienoa, että naapuriapu toimii myös tietotekniikka-asioissa! MH

    VastaaPoista